Bijna drie minuten stil poseren voor Andy Warhol

DVD kunst * * * * *

13 Most Beautiful

Songs For Andy Warhol’s Screen Tests€26,99

In 1964 begon Andy Warhol in The Factory met het maken van screentests. Voor zijn Bolex camera liet hij sterren en mensen die dat misschien zouden kunnen worden 2 minuten en 45 seconden poseren. Ze kregen niets te doen. De camera bewoog niet. Voor de kijker is het haast net zo moeilijk zich op zo’n test te concentreren als voor de geportretteerde, en dan duurt zo’n test voor hem of haar ook nog eens vier minuten, want ze worden in slowmotion afgespeeld. Niets is er, behalve een gezicht, in grijs zwart-wit, soms met harde schaduwen die dat gezicht ook nog eens half verborgen houden. Sommige mensen houden het vol om in de camera te staren en zelfs niet met hun ogen te knipperen, anderen worden nerveus, trekken grimassen, beginnen te lachen of behelpen zich met een rekwisiet als een vinger, kauwgum of een colaflesje. Hoe meer je er ziet, hoe fascinerender ze worden; portretten op film die het medium zelf lijken te bespotten.

Warhol filmde er tussen 1964 en 1966 in totaal ongeveer 500. Van de meeste mensen maakte hij er één, van sommigen een paar. Van Susan Sontag maakte hij er zeven. Nu zijn er voor het eerst dertien Screen Tests op dvd verschenen. De filmpjes werden gekozen door de Amerikaanse muzikanten Dean Wareham en Britta Phillips. Hen werd door het Andy Warhol Museum in Pittsburgh gevraagd muziek bij de filmpjes te maken. De keuze van Dean en Britta (eerder bekend als de band Luna) is Amerikaans en blijft dicht bij The Factory. Ze kozen niet voor kunstenaars als Salvador Dalí, Susan Sontag of Marcel Duchamp, wel voor Warhol-sterren als Lou Reed, Edie Sedgwick, Billy Name en Nico. Buitenbeentje is Dennis Hopper. De muziek maakt het waarschijnlijk makkelijker om naar de films te kijken; het worden een soort videoclips.

Bianca Stigter