Aantal soa-testen bij jongeren in vijf jaar verdubbeld

Amsterdam, 17 aug. - Het aantal jongeren dat zich bij de GGD meldt voor een soa-test is in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2003 deden 15.000 jongeren een test, in 2008 was dit aantal gestegen tot 35.000. Dat heeft Soa Aids Nederland vandaag gemeld. Uit recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep is gebleken dat 43 procent van alle jongeren onder de 25 jaar ooit een soa-test heeft gedaan. Dit kan behalve bij de GGD bijvoorbeeld ook bij een huisarts, al verkiezen veel jongeren de GGD omdat het hier anoniem kan. Het aantal vrouwen dat een test doet ligt hoger (51 procent) dan het aantal mannen (34 procent). De meest genoemde reden voor een soa-test is zowel bij mannen als vrouwen de start van een nieuwe relatie. De meest voorkomende soa die wordt geconstateerd is chlamydia.