6 films over studenten

1Ik ook van jouDe verfilming van de volmaakt banale debuutroman Ik ook van jou van Ronald Giphart uit 1992. Aankomend schrijver is met een studievriend op vakantie en denkt terug aan zijn relatie vol geweldige seks en gepassioneerde ruzies met bloedmooi, hysterisch, suïcidaal meisje Reza. (Ruud van Hemert, 2001)

2Revenge of the NerdsNerds, dorks, losers, sulletjes – iedereen kent er wel één of durft te bekennen dat hij er zelf een is. In Revenge of the Nerds verenigen de sullen zich om te strijden tegen iedereen die hen pest. (Jeff Kanew, 1984)

3Legally BlondElle Woods (Reese Witherspoon) gaat aan Harvard rechten studeren om haar ex-vriend terug te winnen. De immer in roze gehulde Elle valt uit de toon bij de in zwart en grijs geklede studentenelite. (Robert Luketic, 2001)

4Good Will HuntingOverdag werkt Will Hunting (Matt Damon) als schoonmaker op Harvard University. Op een dag komt hij op een schoolbord in de gang een wiskundig probleem tegen. Hij schrijft de oplossing eronder en gaat verder met dweilen. Het onhandelbare genie dreigt in de gevangenis te komen, mits hij zijn talent gebruikt en in therapie gaat bij Robin Williams. (Gus Van Sant, 1997)

5ThreesomeDoor een fout van de computer krijgen twee mannelijke bewoners van een studentenhuis van UCLA, een meisje als nieuwe roommate. De macho pikt haar ondergoed, maar zij ziet meer in het zachtmoedige type, dat op zijn beurt heimelijk verlangt naar iets homo-erotisch met haar aanbidder. (Andrew Fleming, 1994)

6Dead Poets SocietyRobin Williams schittert als mild revolutionaire leraar die in 1959 poëzie en individualiteit introduceert op een streng jongensinternaat in Vermont. Hij organiseert een clubje voor leerlingen voor het lezen en schrijven van gedichten, de Dead Poets Society, waardoor hij erg populair wordt. Zij die zijn adviezen opvolgen, nemen echter wel risico’s. (Peter Weir, 1989)

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het begin van de nrc.next studentenweken.