Zeer duur huis niet verkocht

De verkoop van de allerduurste huizen van Nederland is door de recessie zo goed als stilgevallen.

In 2007 verkochten de bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aangesloten makelaars, samen goed voor driekwart van de markt, nog tien huizen met een verkoopprijs van meer dan 5 miljoen euro. Vorig jaar waren dat er vijf en dit jaar is pas één extreem duur huis verkocht.

Het duurste huis in elke provincie staat gemiddeld al bijna een jaar te koop, blijkt uit een reportage in deze krant. Van de helft is de vraagprijs al een keer verlaagd. Vooral ondernemers en topmanagers die afhankelijk zijn van bedrijfs- of speculatiewinst haakten af op de woningmarkt, concluderen de betrokken makelaars.

Landelijk zijn de huizenprijzen de afgelopen twaalf maanden met gemiddeld 3,9 procent gedaald. In ‘dure gemeenten’ als Blaricum, Bussum, Laren en Naarden daalden de prijzen met 12 tot 18 procent. Het duurste huis in Noord-Holland, een ‘romantisch landgoed’ in Laren, is in prijs gezakt van 16 miljoen euro naar 13,5 miljoen. Met een Engelstalige brochure wil de makelaar de Russische markt bewerken. Onlangs verkocht de makelaar al vijf villa’s in het Gooi aan rijke Russen.

NRC Weekblad: pagina 10-16