Tijdelijke weelde

Juwelen kunnen tijdloos zijn. Je hebt kroontjes, tiara’s, ringen en colliers die de grillige trends van de mode al eeuwen doorstaan.

Of dat ook geldt voor het pronkstuk om mijn nek, is nog maar de vraag. De Zwitserse ontwerpster Verena Sieber-Fuchs maakt van goedkope materialen edele objecten. Dit collier stelde ze samen uit duizenden plastic omhulsels van medicijnen. Eerder deed ze het zelfde met chocoladepapiertjes, zaden en foto’s van beroemdheden.

Deze ketting zegt meer over deze tijd dan een diamanten collier. En dat geldt ook voor de ketting van modehuis Maison Martin Margiela die om mijn linkerarm bungelt. Voor de hanger is de lunet van een horloge gebruikt. Je betaalt er bijna net zoveel voor als voor een simpele diamanten ring, maar bij Sieber-Fuchs en Margiela is het niet de concrete waarde maar het gedachtegoed achter het ontwerp dat de sieraden tot een juweeltje maakt.

Of deze moderne sieraden net als diamanten forever zijn? Misschien niet. Maar dat maakt ze niet minder interessant.