Spindoctor waarschuwt met roman

Vladislav Soerkov, de Kremlinspindoctor en bedenker van Vladimir Poetins autoritaire ideologie, treedt in de voetsporen van Tsjechov en Gogol met de publicatie van zijn novelle Okolonolja (Nabij het Nulpunt). Althans, als hij de schrijver is, want het boek verscheen onder de naam Natan Doebovitski.

Okolonolja is het verhaal van uitgever Jegor Samochodov, die opereert in de schemerzone van omgekochte journalisten, onbetrouwbare politici en gewetenloze veiligheidsdiensten. Zo probeert hij een journaliste van een oppositiekrant om te kopen om artikelen te ‘corrigeren’. De novelle kreeg tot nog toe weinig aandacht maar toen de krant Vedomosti donderdag met het nieuws kwam wie de ware auteur was, ontstond een kleine hype.

Het Kremlin ontkent Soerkovs schrijverschap, maar een bron bij de uitgever geeft het gewoon toe. De naam Doebovitski is overigens de mannelijke vorm van die van Soerkovs echtgenote, Natalja Doebovitskaja.

In het boek levert de journaliste van de oppositiekrant felle kritiek op de machthebbers. Ze beschrijft hen als een glibberige massa van gouverneurs, ministers en officieren van veiligheidsdiensten. Samochodov antwoordt haar dat oneerlijkheid, geweld en stagnatie nu eenmaal de realiteit van het bestaan zijn en raadt haar aan hiermee te leren leven.

Analisten speculeren erop dat Soerkov het boek heeft geschreven als waarschuwing aan regeringspartij Verenigd Rusland dat de tijden aan het veranderen zijn en haar comfortabele positie niet meer zo vanzelfsprekend is als ze denkt.