selectie

JAMES BROWN 26-11-2003 HMH FOTO LEX VAN ROSSEN

informatief

Indiëherdenking. Rechtstreeks verslag bij het Indisch Monument in Den Haag van de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een einde kwam aan de oorlog in Indië. De herdenkingsrede wordt uitgesproken door schrijfster en filmmaakster Marion Bloem. Haar ouders maakten de oorlog in Indië mee en kwamen in 1950 terug naar Nederland. Aansluitend een portret van schrijver en letterkundige Rob Nieuwenhuys (1908-1999), die diverse fotoboeken maakte over Nederlands-Indië en een standaardwerk over de Indische letterkunde schreef.Ned.1, 12.20-14.55u.

Planet Earth: Shallow Seas. Serie natuurdocumentaires met David Attenborough. Dit keer volgt hij een walvis met kalf op haar tocht richting poolzee en toont pygmeezeepaardjes, electric clams en zeeslangen in een nieuw ontdekt koraalrif bij Indonesië. Ned.2, 20.10-21.05u.

Vranckx: Plantrekkers in Senegal. Serie reportages over mensen die in extreme armoede leven en die laten zien hoe je met niks kunt overleven. Verslaggever Sebastian Perez Pezzani bezoekt in Senegal o.a. een enorm terrein vol autowrakken en auto-onderdelen. Geef de monteurs die er werken een wiel of een stuur en ze bouwen er een complete auto omheen. Canvas, 20.10-20.40u.

muziek

Up close. Documentaire over de Amerikaanse funkzanger James Brown (1933-2006), een van de meest invloedrijke artiesten van de twintigste eeuw. Afkomstig uit een zwart en extreem arm milieu ontwikkelde hij zich tot een belangrijke vernieuwer in de funkmuziek van de jaren zestig, die wordt gekarakteriseerd door opzwepende ritmes en vurige staccatozang. Met zijn spectaculaire optredens was Brown een icoon voor vele artiesten, o.a. Michael Jackson. Ned.3, 20.55-22.00u.

amusement

Marc-Marie: Opdat ik niet vergeet. Registratie van deze show van cabaretier Marc-Marie Huijbregts uit 2006. Henk van Gelder schreef erover in deze krant: „Echte, citeerbare grappen vertelt Huijbregts nauwelijks. Het geheim schuilt in zijn toon. Zelfs met mischien wel authentieke verhalen over sterfgevallen schept hij algehele vrolijkheid.” Ned.1, 20.25-22.05u.

radio

Argos: Luizen in de pels. Zomerserie over onderzoeksjournalistiek. Vandaag een gesprek met undercoverjournalist Stella Braam, die tussen de daklozen zelf ook verslaafd raakte aan basecoke. Radio 1, 12.15-13.00u.