selectie

Peking.Tien An Men Square,Plein van de Hemelse Vrede 1989. Een studente kort voor de aanval van de militairen op de studente ,gezeten op een militair voertuig, probeert de militairen te bewegen niet in te grijpen.foto VINCENT MENTZEL/NRCH
Peking.Tien An Men Square,Plein van de Hemelse Vrede 1989. Een studente kort voor de aanval van de militairen op de studente ,gezeten op een militair voertuig, probeert de militairen te bewegen niet in te grijpen.foto VINCENT MENTZEL/NRCH

informatief

NieuwsLLink. Realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. Radiojournalist Paul van Liempt draait mee met Radio Tombo in Sierra Leone. Tijdens de chaotische jaren van de burgeroorlog in Sierra Leone was Radio Tombo de enige informatiebron voor de inwoners van het afgeleden vissersdorp Tombo. En ook nu nog geeft het station vooral voorlichting. Bijvoorbeeld over een nieuwe visserijwet die verstrekkende gevolgen zal hebben voor de plaatselijke bevolking. Ned.2, 19.45-20.15u.

Themenabend: Ich laufe, also bin ich. Thema-avond over lopen. Met o.m. de Australische speelfilm Long Walk Home, over drie meisjes die ontsnappen uit een heropvoedingskamp voor Aboriginals, en een documentaire over de ‘Marathon des Sables’, een wedstrijd van 250 kilometer door de Sahara. Arte, 20.15-23.35u.

muziek

Haitink dirigeert het KCO. In maart 2009 vierde dirigent Bernard Haitink zijn 80ste verjaardag met een serie concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest. Die concerten werden pas na elf uur ’s avonds uitgezonden. Nu worden ze herhaald op een prettiger tijdstip. Vandaag W.A. Mozarts Symfonie nr. 35 (Haffner) en La Mer van Claude Debussy.Ned.1, 12.10-13.10u.

praatprogramma

Zomergasten. Margriet van der Linden in gesprek met film- en toneelactrice Carice van Houten (1976). Ze speelde hoofdrollen in een hele reeks Nederlandse films en won drie keer een Gouden Kalf: voor Suzy Q, Minoes en Zwartboek. Dit jaar was ze naast Tom Cruise te zien in Valkyrie. In haar televisieavond laat ze een aantal actrices zien die ze bewondert, o.a. Bette Davis, in een interview met talkshowhost Dick Cavett. Ned.2, 20.15-23.20u.

sport

Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden FC Groningen-NAC, FC Utrecht-VVV Venlo, Heracles-Feyenoord, PSV-Ajax en Roda JC-NEC. Ned.1, 19.00-20.00u.

WK Atletiek. Liveverslag uit Berlijn. Met o.a. de mannenfinale op de 100 meter. BBC2, 18.00-22.00u. en Ned.3, 20.10-21.55u.

radio

De andere wereld. Serie gesprekken met gasten die op verzoek een brief schreven aan hun ‘jongere ik’. Vandaag: Bert Keizer, die een boek schreef over zijn werk als verpleeghuisarts. Hij schreef o.a. over zijn emoties wanneer iemand vraagt om euthanasie of hulp bij zelfdoding. Radio 1, 7.05-8.05u.