Schwarzman krijgt het weer voor elkaar

Steve Schwarzman maakt opnieuw op geraffineerde wijze gebruik van de obligatiemarkt. De topman van Blackstone profiteerde van de bloei van de kredietmarkten om zijn bedrijfsovernames tegen zo gering mogelijke kosten te financieren. Nu heeft zijn private-equityfirma voor 600 miljoen dollar aan obligaties verkocht om een graantje mee te pikken van de hausse op de markt voor ‘investment grade’-obligaties. Maar zijn nieuwe beleggers zal het ongetwijfeld beter vergaan dan hun ongelukkige voorgangers op de markt voor overnames.

De timing van Schwarzman lijkt in orde. De markt voor ‘investment grade’-obligaties heeft zich spectaculair hersteld. Het rendement op een paar obligaties van Blackrock is bijvoorbeeld gedaald van ruim 11 procent eind vorig jaar naar zo’n 5 procent nu. Blackstone zit wel enigszins anders in elkaar, omdat de firma een afdeling voor bedrijfsadviezen heeft en doorgaans een flink deel van haar winst ontleent aan wisselvallige prestatievergoedingen.

Maar crediteuren beschouwen zelfs banken met mogelijk stevig schommelende verdiensten uit de effectenhandel voor eigen rekening alweer als minder riskant. De kosten van het verzekeren van de schulden van Goldman Sachs tegen mogelijke betalingsproblemen op de markt voor zogenoemde ‘credit default swaps’ zijn nu ongeveer vier keer lager dan nog maar een paar maanden geleden. En Goldman, Blackrock en Blackstone hebben allemaal een vergelijkbare kredietwaardigheid.

De liquiditeitspositie van Blackstone zal na de obligatie-uitgifte veel sterker zijn. De private-equityfirma heeft momenteel 785 miljoen dollar in kas, plus een kredietlijn van 1 miljard. De nieuwe obligaties met een looptijd van tien jaar zullen de marges verruimen en de oorlogskas versterken.

Obligatiebeleggers moeten wel voorzichtig zijn. Alternatieve vermogensbeheerders mogen niet met al te veel vreemd vermogen werken. De prestatievergoedingen fluctueren enorm. Beleggers moeten dus in plaats daarvan naar de zeer stabiele managementvergoedingen van Blackstone kijken als ze een oordeel over de kredietwaardigheid willen vellen.

Niettemin zou Blackstone geen problemen mogen ondervinden met de obligaties, die een rente kennen van 6,625 procent. Dat betekent dat Blackstone slechts 3 procent van zijn managementvergoedingen over 2008 aan rente hoeft te betalen, waardoor er een grote veiligheidsmarge blijft bestaan. De crediteuren van Schwarzmans bedrijfsovernames hebben wellicht wat klappen gekregen toen de kredietmarkten de afgelopen twee jaren stevig op en neer gingen. Ditmaal zou het zijn beleggers beter moeten vergaan.

Lauren Silva Laughlin