RVD maakt bezwaar tegen tonen AP-foto's

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft omroeporganisaties NOS en RTL laten weten dat de gisteren vertoonde omstreden vakantiefoto’s van prins Willem-Alexander en prinses Máxima een „inbreuk” vormen op de privacy van het prinselijk paar. RTL Nieuws, het NOS Journaal en de website van de NOS mogen de foto’s niet laten zien, aldus een woordvoerder van de RVD.

Het gaat om skifoto’s die vorige maand door het persbureau AP zijn gemaakt in Argentinië. De foto’s waren gisteravond in de nieuwsuitzendingen te zien in verband met een kort geding dat het prinselijk paar bij de rechtbank in Amsterdam aanspande tegen AP.

Het prinselijk paar eist een verbod op verdere verspreiding van de foto’s, omdat het bureau, volgens de advocaat van het prinselijk paar, de zogeheten mediacode heeft onderschreven. De mediacode, een afspraak uit 2005, houdt in dat leden van het Koninklijk Huis louter gefotografeerd worden wanneer ze ‘in functie’ zijn.

„Wij laten de foto’s zien, omdat ze in dit verband nieuws zijn”, verklaarde nieuwslezer Jeroen Overbeek gisteravond in het NOS-Journaal van tien uur. Ook de redactie van het RTL Nieuws oordeelde dat de omstreden beelden „onderdeel zijn van het nieuws”. Jan Hoedeman, voorzitter van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis, zei gisteren in Nova dat de foto’s gepubliceerd zouden mogen worden „tot het moment dat de rechter uitspraak doet”. Dat is over twee weken.

Prins Willem-Alexander wil met de mediacode in de eerste plaats zijn kinderen beschermen, om hun een zo „normaal” mogelijke jeugd te bieden, bleek tijdens de zitting. In ruil voor terughoudendheid van de media organiseert de RVD ‘persmomenten’. Ook kan de RVD „altijd worden geconsulteerd” als een journalistiek medium twijfelt of een foto wel of niet nieuwswaardig is, stelde de advocaat.

„Dat zou wat zijn, als iedere keer de RVD om toestemming moet worden gevraagd”, reageerde een van AP-advocaten. „Het zou de vrije nieuwsgaring beperken.”