Minister: productie isotopen moet weer op gang komen

Minister Cramer (Milieu, PvdA) erkent dat er een tekort dreigt aan medische isotopen, radioactieve stoffen die van belang zijn voor medisch onderzoek in ziekenhuizen. Dat probleem moet snel worden opgelost.

Dat zei Cramer gistermiddag na afloop van de ministerraad. De minister reageerde op de oproep van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde om de reparatie van de hogefluxreactor in Petten uit te stellen om een tekort aan isotopen te voorkomen. De vereniging deed dit omdat de wereldproductie voor isotopen in gevaar is door problemen bij een reactor in Canada. Er zijn maar een paar reactoren in de wereld die medische isotopen produceren. Petten is goed voor 30 tot 40 procent van de wereldproductie.

Medische isotopen zijn stoffen met een zwakke radioactieve straling die in ziekenhuizen veel worden gebruikt voor diagnose, vooral bij kanker en hart- en vaatziekten. Sommige isotopen worden ook gebruikt voor de behandeling van patiënten, bijvoorbeeld voor bestraling van sommige kankervormen.

„In eerste instantie is dit een medisch probleem. Ik ga over de veiligheid”, zei minister Cramer over de oproep om Petten langer open te houden. Haar collega Klink (Volksgezondheid, CDA) zei gisteren dat hij contact zal opnemen met de Canadese autoriteiten om over het dreigende tekort te spreken.

Volgens Cramer gaat de reactor in Petten niet lang meer mee. Het is volgens haar van belang dat er wordt besloten of er een nieuwe reactor komt. Het bouwen van een nieuwe reactor vergt minimaal vijf jaar.

De reactor in Petten werkt al met een gedoogvergunning vanwege de schaarste aan isotopen. Onderhoud en reparatie zijn uitgesteld tot 1 maart volgend jaar. Vorig jaar augustus werd bij een reguliere inspectie in Petten een klein lek in een koelwaterleiding ontdekt. Het zou niet een gevaar voor de veiligheid zijn, waardoor de reactor weer werd opgestart.

De milieuminister wijst erop dat de hoge fluxreactor enkele decennia geleden op initiatief van de Europese Unie is gekomen. De reactor levert isotopen voor het gehele continent. „Wij hebben als Europa een probleem.”

Binnen het kabinet zal Cramer met de ministers Donner, Klink en Van der Hoeven afstemmen wat er moet gebeuren. Volgens Cramer produceert Petten vooralsnog wat binnen Europa is afgesproken.

Bovendien is een besluit over een nieuwe reactor volgens Cramer afhankelijk van interesse in de marktsector. De minister zegt dat de productie van isotopen een marktactiviteit is. „De vraag is of er marktpartijen zijn die een nieuwe reactor willen bouwen. Ik heb geen signalen dat er partijen staan te trappelen om de productie van medische isotopen over te nemen.”