Miniherseninfarct is slecht voor geheugen

Ouderen die minuscule herseninfarcten hebben in de witte stof van hun hersenen, lopen bijna twee keer zoveel kans om aan milde cognitieve achteruitgang met geheugenverlies te lijden dan ouderen zonder die mini-infarctjes. Mensen met tekenen van een groter infarct op hun hersenscan, hebben vaker last van milde cognitieve achteruitgang zonder geheugenverlies. De bevinding kan ertoe leiden dat in de toekomst artsen beter kunnen voorspellen of iemand geheugenproblemen zal krijgen, en dat ze gerichter kunnen behandelen (Neurology, 11 augustus).

Bij een milde cognitieve stoornis hebben mensen lichte klachten over hun denkvermogen, die niet passen bij hun leeftijd. Meestal hapert het geheugen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet onthouden welke woorden op een lijst staan. Soms gaat het juist mis met een andere cognitieve functie, zoals op woorden kunnen komen. Een milde cognitieve stoornis gaat bij pakweg 15 procent van de mensen over in dementie of de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers van de Columbia University in New York richtten zich op twee soorten infarcten: gewone herseninfarcten, waarbij de doorbloeding van een hersengebied stokt door een stolsel in de bloedbaan, en mini-infarctjes (white matter hyperintensities). Dat zijn verdikkingen in het gedeelte van de hersenen waar de zenuwuitlopers zitten, de witte stof.

De Amerikanen onderzochten de gegevens van 679 mensen van 65 jaar of ouder zonder dementie die meededen aan een langlopend bevolkingsonderzoek. Er was een MRI-scan van hun hersenen gemaakt, en ze hadden neuropsychologische tests gedaan om hun geheugenprestaties, taalvaardigheid, denksnelheid, en ruimtelijk inzicht vast te stellen. Van de ouderen had een kwart een milde cognitieve stoornis.

Tot voor kort dachten onderzoekers dat zowel infarcten als mini-infarcten vaker samengingen met een milde cognitieve stoornis zonder geheugenverlies. De Amerikanen vonden juist dat de mini-infarctjes in de witte stof 1,9 keer zo veel voorkwamen in de breinen van ouderen met een milde cognitieve stoornis met geheugenverlies. Gewone infarcten kwamen wel vaker voor met de vorm zonder geheugenhapering.