Kennis-tolmuur

In het stuk over wetenschappelijke tijdschriften wordt gemeld dat de Nederlandse universiteitsbibliotheken een fikse som betalen aan de commerciële uitgeverijen. Binnen de universiteit wordt de rekening echter doorgeschoven. Zo betaalt het kleine instituut voor wiskunde, astrofysica en deeltjesfysica (IMAPP) in de bètafaculteit van de Radboud Universiteit meer dan 100.000 euro per jaar voor tijdschriftenabonnementen. Dat is een kwart van onze materiële uitgaven, ofwel meer dan twee posities voor promovendi.

Wij zouden liever vandaag dan morgen deze abonnementen opzeggen. In onze takken van wetenschap is alles op de preprintserver arXiv.org te vinden, maanden voordat het in de commerciële bladen verschijnt. Maar wij zitten aan deze dure abonnementen vast, vanwege pakketdeals die de VSNU met de uitgeverijen heeft gesloten. Naast NWO heeft hier de VSNU dus ook boter op het hoofd.

    • Prof. Dr. Sijbrand de Jong Directeur Imapp