In Heeg zijn vrijwel alle boten verhuurd

3,9 miljoen Nederlanders brengen dit jaar hun zomervakantie in eigen land door, 100.000 meer dan vorig jaar. Waar gaan ze naar toe? In Friesland blijft varen razend populair.

Zeilen op het Heegermeer. In Friesland is het dit jaar drukker dan ooit. Vooral de Duitsers denken dat dat door de crisis komt. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer) Zeilen op het Heegermeer Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 5-8-2009 Boyer, Maurice

Het water is spiegelglad. De lucht is donker. Daartussen lichten de zeilen van tientallen dobberende bootjes op. Het is bijna windstil. In de verte zijn vogelgeluiden te horen, die af en toe worden overstemd door een motorboot.

Het is hartje zomer, matig weer, de kades van de kleine eilandjes in het Heegermeer liggen vol met boten. Motorboten, kleine zeilboten, grote zeilboten. Wachten tot de wind weer opsteekt.

Henk Erkelens (63) zit in het gras en kijkt samen met zijn zwager Pieter Monsma (38) op een waterkaart. Lekker een weekje zeilen in Friesland.

Wegens de crisis in Nederland gebleven? Hij kijkt verbaasd. Helemaal niet, zegt hij. „We zijn net vijf weken in Italië geweest.” Hij is namelijk gepensioneerd. Het geld stroomt binnen sinds de kinderen klaar zijn met hun studie, zegt hij lachend.

Maar of hij in Nederland of in het buitenland op vakantie gaat, maakt niet zoveel uit. Rijk worden ze toch niet van ons, zegt Erkelens. Hij gaat met z’n vrouw namelijk altijd fietsen en kamperen. Een paar duizend euro uitgeven in bijvoorbeeld Turkije? Hij moet er niet aan denken. „Kamperen. Altijd al. Ik ben ook bestuurslid geweest van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Dan moet je zelf natuurlijk ook kamperen.”

Het was het idee van zijn schoonzoon Pieter Monsma om een weekje te gaan zeilen met familie. Zij zijn met twee boten op pad. Op een camping dichtbij hebben ze de tenten neergezet. Deze vakantie had Monsma al voor de economische crisis bedacht. „Je merkt eigenlijk pas iets als je zelf zonder werk zit. Maar die mensen ken ik niet.”

Iets verderop ligt de zeilboot van Johannes de Haan (42), gekleed in een witte polo waar een zonnebril aan hangt. Een huurboot, zegt hij gauw. Dit is ook zijn tweede vakantie. Nee, Nederland is geen crisisbestemming. Hij komt net terug uit Zweden en Noorwegen met zijn gezin. „Mooi land, hoor.”

Pak jij even het fototoestel, zegt hij tegen zijn dochtertje. „Dan kan ik even een nieuw product laten zien dat ik ontwikkel”, zegt hij met een Fries accent. De Haan is ondernemer. Kijk, zegt hij. Op de foto staat een soort plateau, met daarop ligstoelen. Dat draait rond, met de zon mee, legt hij uit. „Het is een loungeset, om bruin te worden.” Maar wil je juist niet bruin worden, dan kun je op een knopje drukken en dan komt er een parasol uit het plateau tevoorschijn.

Vreselijk decadent, zegt hij zelf. „Maar ik denk dat er wel een markt voor is.”

Om het te ontwikkelen heeft hij subsidie gekregen uit een potje dat lokale ondernemers wil ondersteunen. Binnenkort staat hij met z’n nieuwe product op de summer miljonair fair. Hij moet er zelf een beetje om grinniken.

Bij jachtverhuur Van der Pol in Heeg liggen nog een paar bootjes. Een topseizoen tot nu toe, zegt Astrid van der Pol. Ze heeft het bedrijf onlangs van haar vader overgenomen. En die had het weer van zijn vader. M’n opa begon ooit met vijf zeilboten en een sloep, midden in het centrum, vertelt Astrid. Zelf heeft ze nu een vloot van dertig open zeilboten, vijf kajuitzeilboten, een sloep en een vissersboot. Het bedrijf ligt aan de rand van Heeg. Een paar honderd meter varen en je bent op het Heegermeer.

Dit seizoen verhuurt ze bijna alles. Het zeilseizoen begint in april en eindigt in oktober.

Het is echt anders dan vorig jaar, zegt ze. „Mensen boeken voor langere periodes. Ook zijn er meer zomerkampen en die hebben ook allemaal bootjes nodig.” Met Hemelvaart en Pinksteren had ze er wel honderd bootjes bij kunnen hebben. „Die had ik allemaal verhuurd.”

Weet je wie het opvalt, zegt ze, dat het zo druk is? „Duitsers. Die vragen allemaal of het door de crisis komt.”

Dit is het twaalfde deel van een serie, die begon in de krant van dinsdag 7 juli