Dubieuze vrienden helpen Karzai winnen

Ze worden verdacht van misdaden, onder de Talibaan en erna. Maar president Karzai heeft de krijgsheren nodig om de verkiezingen te winnen.

Presidentskandidaat Abdullah Abdullah, een serieuze concurrent van Karzai, trekt met een eigen campagne grote menigtes, zoals hier, gisteren in centraal Afghanistan. Foto AFP Supporters of Afghan presidential candidate Abdullah Abdullah listen to his speech during an electoral rally in Nili village in central Afghanistan on August 14, 2009. Presidential race heavy-hitters jetted across Afghanistan to win votes ahead of next week's elections as an official said talks were underway to persuade the Taliban not to attack polling day. AFP PHOTO/PEDRO UGARTE AFP

De Afghaanse president Hamid Karzai leunt zwaar op de steun van de krijgsheren in het noorden van het land bij de presidentsverkiezingen van donderdag. In de hoop dat zij hun achterban voor hem kunnen mobiliseren, biedt hij hun belangrijke posities aan in de regering en het openbaar bestuur. Onder hen bevinden zich de beruchte Oezbeekse generaal Dostum en de Tadzjiekse krijgsheer Qasim Fahim, die onder meer verdacht wordt van het ontvoeren van buitenlanders. Karzai heeft Fahim het eerste vicepresidentschap aangeboden als hij wint.

„Ik weet dat het niet de goede weg is, maar we hebben geen andere keus dan hen te omarmen”, zegt parlementariër Golalai Nur Safi over de krijgsheren, van wie velen beschuldigd worden van ernstige misdaden tijdens de burgeroorlog en het daaropvolgende Talibaan-tijdperk. Safi is een parlementslid uit de noordelijke stad Mazar-i-Sharif en steunt de president. „Binnen de regering kunnen ze minder kwaad dan daarbuiten.”

Vijf jaar geleden won Karzai de presidentsverkiezingen met gemak in één ronde. Ditmaal kan hij minder zeker zijn van zijn zaak. In zijn afgelopen termijn is de bevolking teleurgesteld door de corruptie binnen zijn regering en de verslechterde veiligheid. Voor het eerst heeft Karzai echte concurrentie. Vooral zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah trekt grote menigtes met zijn eigen campagne. Deze week bood Karzai hem, en zijn andere concurrent Ashraf Ghani, hoge posities aan als ze hem na zijn verkiezingszege steunen.

De krijgsheren schrikken niet terug voor intimidatie tijdens de verkiezingscampagnes. Zabet Mohammad Karim, een ingenieur in de noordelijke provincie Balkh, zit ondergedoken na doodsbedreigingen door krijgsheer Juma Khan Hamdard. Die is door Karzai aangesteld als gouverneur van de provincie Paktya en steunt de president. Karim is kandidaat voor de provinciale verkiezingen, die ook donderdag gehouden worden. „De politie waarschuwde me dat er hinderlagen voor me zijn gelegd. Hamdard wil zijn eigen kandidaat, zijn voormalige bordenwasser, in de provincieraad krijgen.”

Taj Mohammad, een 25-jarige boer uit Balkh, beschuldigt Hamdard van de moord op zijn broer, een lokale stamleider. „Hamdard vond dat mijn broer te machtig werd en nodigde hem uit in zijn huis. We zijn nu al zeven jaar op zoek naar zijn lichaam. Karzai is een goed man, maar hij is omringd door onbetrouwbare mensen.”

Ondanks het ontbreken van goede peilingen en de vrees dat geweld de verkiezingen in het zuiden kan verstoren, wordt verwacht dat Karzai door zijn allianties met de krijgsheren en tribale leiders in een of twee rondes zal winnen.

Krijgsheren: pagina 4