Dr. Zeepaard pelt een eitje

Kun je een hardgekookt ei pellen zonder je handen te gebruiken? Ja, dat kan. Maar of je dat ei daarna nog kan opeten? Na deze proef heb je daar geen trek meer in.

Wat heb je nodig?

Een schone grote jampot met deksel, een hardgekookt ei, azijn, wc-papier en geduld.

Wat moet je doen?

- Leg het hardgekookte ei in de jampot.

- Vul de jampot met azijn tot het ei helemaal onder staat, en draai dan het deksel op de pot.

- Laat de pot met het ei nu minstens een week rustig staan.

- Schroef dan de pot weer open, giet de azijn weg, vis het ei eruit en droog dat voorzichtig af met wc-papier.

Er is iets heel belangrijks aan het ei veranderd. Zie je het?

Hoe kan dat?

De azijn heeft het ei ‘gepeld’. De eierschaal, die gemaakt is van kalk, is helemaal verdwenen. Dat komt doordat de zure azijn kalk oplost.

In reclames worden vaak allerlei schoonmaakmiddelen aangeprezen om kalkresten van badkamertegels en van kranen te poetsen. Maar jij hebt nu gezien: je kunt daarvoor ook azijn gebruiken.

Het ei zelf is na een week in azijn weken een beetje rubberachtig geworden. Als je het zachtjes laat vallen, stuitert het. Doe dat niet vanaf grote hoogte, want van binnen is zo’n oud ei niet fris meer. Eet het vooral niet op!

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap