Doden bij strijd Hamas radicale moslims

Ten minste dertien mensen zijn gisteravond gedood bij gevechten in de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook tussen een radicaal-islamitische strijdgroep en leden van Hamas.

Volgens bewoners begonnen de gevechten toen de veiligheidsdienst van Hamas een moskee in Rafah omsingelde waar ongeveer honderd leden van de Jund Ansar Allah, of Soldaten van de Metgezellen van God, waren verzameld. Onder hen waren sommigen voorzien van zelfmoordgordels en geweren.

De confrontatie werd veroorzaakt doordat de leider van de groep Hamas uitdaagde door in de preek tijdens het vrijdaggebed te zeggen dat Gaza een islamitisch emiraat is. Jund Ansar Allah en een aantal andere kleine radicale groeperingen streven naar het toepassen van een nog strengere versie van het islamitisch recht dan Hamas doet en zij bekritiseren Hamas om die reden. Ook wijzen zij het staakt-het-vuren af dat Hamas nu al zeven maanden met Israël heeft gehandhaafd.

Hamas heeft verklaard dat zij voorstander zijn van gewapende strijd tegen Israël, maar niet tegen de westerse wereld. De verkondiging van meer radicale groepen van een wereldwijde heilige oorlog ondermijnt de pogingen van Hamas om in westerse ogen gematigd over te komen.

De groepen die de harde lijn nastreven gelden als de grootste bedreiging voor Hamas sinds de Fatah-beweging tijdens een bloedige burgeroorlog van vijf dagen in juni 2007 werd verslagen.

Hamas-agenten bestormden gisteren de moskee nadat de aanvoerder van Jund Ansar Allah, Abdel-Latif Moussa, hen had uitgedaagd. Op dat moment was Moussa echter al gevlucht. Daarop omsingelden Hamas-strijders zijn huis, waar opnieuw een vuurgevecht plaatshad.

Later stortte het huis van Moussa gedeeltelijk in nadat een explosie was gehoord. Het was niet duidelijk of de Hamas-veiligheidsmensen verantwoordelijk waren voor de explosie of de strijders die zich in het huis ophielden.

Hamas had het gebied inmiddels afgegrendeld, waardoor ziekenauto’s er niet door konden. Onder de dertien doden waren een belangrijke Hamas-leider en een 11-jarig meisje, volgens een gezondheidswerker. Meer dan 150 mensen raakten gewond, van wie 29 ernstig. (Reuters, AP)