Clijsters?

Kim Clijsters (26) maakte na twee jaar haar rentree in het proftennis. De Belgische versloeg drie speelsters uit de top-20 en kon gisteren pas worden gestopt door Dinara Safina. Is Kimmeke zo goed of is de rest zo slecht?

Brenda Schultz, voormalig proftennisster die in 1996 haar beste ranking (negende) op de wereldranglijst behaalde: „Clijsters kreeg een baby’tje. Ze zeggen dat je sterker wordt zodra je moeder bent. Volgens mij klopt dat wel. Lindsay Davenport keerde ook sterk terug nadat ze een kindje kreeg. Ik was 35 jaar toen ik mijn rentree maakte en ik was het tennissen ook niet verleerd. Clijsters is pas 26. Ik vind haar een waanzinnig goede tennisster, één van de besten uit de geschiedenis. De breedte van het damestennis is sterk vooruitgegaan de afgelopen jaren. Maar in de top is er niet veel veranderd. Het damestennis is gewoon nog steeds even sterk. Kim is dat niveau gewend en ze heeft natuurlijk iets speciaals. Ze was niet voor niets de nummer één van de wereld. Met haar talent en techniek is het logisch dat ze gewoon weer mee kan.”

Richard Krajicek, oud-Wimbledonkampioen en directeur van het tennistoernooi in Rotterdam: „Clijsters is nog jong en ze is niet heel lang weggeweest, dat scheelt veel. Daar komt bij dat ze helemaal fris is. De anderen hebben er al acht maanden tennis opzitten. Ze heeft ook een bepaald aanzien. Omdat ze pas twee jaar geleden is gestopt, kennen heel veel tennissters haar nog van die tijd. Bartoli [nummer 13, red.] en Schnyder [nummer 20] hebben nooit het niveau van Clijsters gehaald en die zullen dus ook wel onder de indruk zijn geweest van de terugkeer van de grote Clijsters. Dat ze van Koeznetsova [nummer 6] heeft gewonnen, is wel een verrassing. Dat ze het zo goed doet, heeft niet veel met het tennisniveau te maken. Het niveau is hoog, maar de vrouwen missen een duidelijke nummer één. Het is lang geleden dat iemand het vrouwentennis domineerde, zoals Roger Federer en Rafael Nadal dat doen bij de mannen. Niemand springt er bovenuit zoals Steffi Graf dat deed. Justine Henin was de laatste echte nummer één.”

Manon Bollegraf, Fed-Cupcaptain: „Voor mij is het duidelijk dat Kim gewoon heel goed is. Ze is er maar twee jaar tussenuit geweest en heeft een kindje gekregen. Verder is er niets met haar aan de hand, geen blessures en dergelijke. Ze heeft de afgelopen maanden keihard getraind om haar oude niveau terug te krijgen. Aan haar fysieke gesteldheid mankeert dus niets meer. Daarbij weten haar tegenstanders nu nog niet wat ze van haar kunnen verwachten. Waarschijnlijk zijn ze allemaal zenuwachtig omdat ze eigenlijk zouden moeten winnen van iemand die twee jaar niet heeft getennist. Maar voor mij is het geen verrassing dat ze zo ver komt. Zo’n meisje komt echt niet terug als ze niet het idee heeft dat ze haar oude niveau kan halen – of in ieder geval benaderen.”

Miriam Oremans, voormalig proftennisster die in 1993 haar beste ranking (nummer 25) behaalde: „Ik denk dat het een combinatie is van goed spel van Kim en een niet geweldig hoog niveau van de rest. Kim speelt echt ongelooflijk goed en nog niet eens optimaal, ze kan beter. Ik vind het knap dat je op een dergelijke manier kunt terugkeren. Het scheelt wel dat ze nog erg jong is, ik denk dat een rentree op latere leeftijd veel moeilijker is. Over het niveau van het vrouwentennis wordt momenteel veel gesproken. Dinara Safina is de huidige nummer één, maar ze heeft nog geen grandslamtitel op haar naam staan. Toch moet ze wel goed zijn, want anders kom je echt niet op die positie terecht. Maar hoe het niveau ook is, Kim speelt indrukwekkend. Ik denk dat ze een gevaarlijke outsider is voor de US Open.”

Andrew Walker, woordvoerder van de WTA Tour, het profcircuit voor vrouwen: „Kim is één van de beste tennissters aller tijden. Daarbij heeft ze een aantal maanden keihard getraind. Hoewel ze een tijdje niet heeft meegedaan aan de WTA Tour staat ze wat leeftijd betreft nog steeds aan het begin van haar carrière. Wij zijn dus ook niet verbaasd dat ze zo sterk terugkomt. Haar resultaten van de afgelopen week bewijzen nog eens wat voor een kampioen Kim is.”