Cijfers VS dempen hoop op herstel

Een reeks onverwacht negatieve berichten over het vertrouwen en de uitgaven van Amerikaanse consumenten hebben de hoop op een aantrekken van de grootste economie ter wereld de laatste dagen weer doen afnemen. De beurzen sloten de week in mineur af.

Het consumentenvertrouwen is vorige maand afgenomen, terwijl een stijging was verwacht. Ingegeven door de slechtste arbeidsmarkt in zeventig jaar tonen Amerikanen zich na een eerdere opleving alsnog in toenemende mate negatief over de economie.

Dat blijkt ook uit de winkelverkopen die ten opzichte van vorige maand zijn gedaald, terwijl juist positieve cijfers verwacht werden. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de verkoop in de detailhandel met 8 procent afgenomen.

Economen en analisten stelden direct hun verwachtingen over de bereidheid van Amerikanen om weer geld uit te geven naar beneden bij. Omdat deze consumentenbestedingen goed zijn voor 70 procent van de Amerikaanse economie is een aanhoudend herstel zonder toenemende uitgaven niet waarschijnlijk.

De berichten kwamen nadat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, woensdag het minst neerslachtige bericht over de economie naar buiten bracht sinds het begin van de recessie, nu twintig maanden geleden. Volgens de Fed begint de economische neergang „af te vlakken” en lijkt het dieptepunt bereikt. De consumentenbestedingen en de financiële markten zouden stabiliseren, voorspelde de centrale bank. De Dow-Jonesindex beleefde gisteren de grootste daling van de laatste vijf weken.

Tegelijkertijd waarschuwde de Fed dat het economisch herstel ongebruikelijk langzaam zou gaan en dat de werkloosheid nog heel volgend jaar hoger zal zijn dan deze nu is. Een groeiend aantal economen verwacht dat de recessie later dit jaar formeel afgelopen wordt verklaard.

Een van de grootste dempers op de economische groei is de situatie op de arbeidsmarkt. Die blijft maar verslechteren, zo is donderdag herbevestigd. Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen is toegenomen, terwijl ook hier een afname werd verwacht. Op dit moment ontvangen 9,3 miljoen werkloze Amerikanen overheidssteun.

Ander verrassend negatief nieuws kwam van Wal-Mart, ’s werelds grootste winkelbedrijf, dat sterk is in bodemprijzen. Ondanks dat zijn de verkopen bij de Amerikaanse winkels in het afgelopen kwartaal met 1,5 procent teruggelopen, terwijl het bedrijf zelf nog een groei van maximaal 3 procent had voorspeld. De consumentenprijzen in de VS blijven wel nagenoeg onveranderd, waarmee de vrees voor inflatiegroei afneemt.

Recessiereportages en nieuws via nrc.nl/economie