Blauwalgen

Prof. dr. J.J. de Lange schreef naar aanleiding van de effectieve bestrijding van blauwalgen in een recreatieplas bij Veendam door ARCADIS en de Universiteit van Amsterdam dat hij niet goed begrijpt wat voor nieuws het is om blauwalgen te bestrijden met waterstofperoxide (H2O2), omdat dit middel al jarenlang in zwembaden en aquaria wordt gebruikt. Echter, narekenen leert dat de 8.000-voudige verdunning van de 30% stock oplossing van H2O2 prof.dr. J.J. de Lange in zijn zwembad een concentratie oplevert die ruim 20 maal hoger is dan wij in Veendam hebben gebruikt. Zo`n hoge concentratie doodt volgens onze laboratoriumexperimenten inderdaad zeer effectief alle microscopische algen, waaronder ook groenalgen en kiezelwieren. De nieuwheid van onze vinding is dat wij selectief blauwalgen dood maken, deze blijken veel gevoeliger te zijn voor H2O2 dan andere algen. Een belangrijk onderdeel om ons experiment tot een succes te verklaren is het feit dat door het vitaal houden van de groenalgen en kiezelwieren de voedselketen intact is gebleven.