Beroep tegen vrijlating Bemba

Aanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof heeft gisteren beroep aangetekend tegen de voorlopige vrijlating van Jean-Pierre Bemba, oud-vicepresident van Congo.

Gisteren gelastte het hof, in afwachting van het proces, de voorlopige vrijlating van Bemba, die in 2008 in België werd gearresteerd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Centraal Afrikaanse Republiek tussen oktober 2002 en maart 2003. Het hof zou volgende maand bepalen in welk land Bemba zijn berechting mag afwachten. Volgens bronnen binnen het hof wordt daarover gesproken met België, Frankrijk, Portugal, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika.

Aanklager Ocampo tekende na het bekend worden van het besluit van het hof onmiddellijk beroep aan. In een verklaring liet hij weten dat Bemba vast moet blijven totdat de beroepskamer heeft uitgezocht of de tijdelijke vrijlating rechtmatig is.

Volgens de aanklager zal het proces tegen de voormalige militieleider over niet al te lange tijd plaats hebben. „De slachtoffers en de getuigen kunnen ervan verzekerd zijn dat het proces binnenkort gehouden wordt en dat het hof hun veiligheid zal blijven garanderen”, aldus Ocampo.

De aanklager stelt dat er geen enkel zicht is op spoedige vrijlating, omdat de landen die voor tijdelijke opvang in aanmerking komen hun bedenkingen daartegen hebben geuit. (AFP)