Berlijn eert curryworst

Er hangt een geur van nieuwe vloerbedekking. Dat is wellicht een puntje van kritiek op het curryworstmuseum in Berlijn, dat vandaag geopend is. Het ruikt er niet naar worst, maar naar kunststof.

Berlijn geldt wereldwijd als hoofdstad van de curryworst. Zeventig miljoen stuks van deze populaire snack gaan hier jaarlijks over de toonbank. Volgende maand bestaat de curryworst zestig jaar. Het geheim zit ’m in het sausmengsel, zegt museumdirecteur Birgit Breloh. Een goede curryworstsaus bestaat uit tomaten, uien, chili, suiker, azijn, olie, water „en de factor X”. Het laatste ingrediënt is het geheim van de curryworstmaker.

De curryworst is volksvoedsel, dat ook door de elite wordt gegeten. Bondskanselier Gerhard Schröder liet zich er graag op voorstaan dat hij curryworsteter is. Worst, saus en het obligate kartonnen bakje hebben intussen heel Duitsland veroverd.