Ajax gaat geld in Haarlem steken

Ajax gaat HFC Haarlem financieel ondersteunen. De noodlijdende club uit de eerste divisie kan daardoor de verouderde accommodatie renoveren. Dankzij de financiële injectie van Ajax is ook de gemeente Haarlem bereid subsidie te verlenen voor een opknapbeurt van het stadion aan de Jan Gijzenkade. Haarlem zag eerder plannen voor een nieuw Stadion Oostpoort mislukken. Hoeveel Ajax in Haarlem steekt, willen de betrokken partijen niet bekendmaken. Het gaat in elk geval om tonnen.

De financiële steun maakt onderdeel uit van een driejarige overeenkomst waarin Ajax en Haarlem hebben vastgelegd de bestaande samenwerking te intensiveren. Ajax gaat per seizoen minimaal één en maximaal vier tot zes spelers verhuren aan de Noord-Hollandse club. Onlangs werd daarmee een begin gemaakt met aanvaller Edgar Manucharyan. Het biedt Ajax de mogelijkheid om bijvoorbeeld een talentvolle doelman in de eerste divisie ervaring te laten opdoen.

Ajax krijgt bij Haarlem meer zeggenschap op voetbaltechnisch gebied en zal in de toekomst wellicht trainers aanstellen. Jan Zoutman en zijn staf blijven dit seizoen nog verantwoordelijk voor de selectie. Verder komt er meer samenwerking op het gebied van scouting, speelwijze, jeugdopleiding en doorstroming van spelers. „Uiteindelijk gaat het erom wat er op het veld gebeurt”, zegt Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax. „Onze scouts zien genoeg jongens in de regio Kennemerland voor wie het goed is om eerst bij Haarlem te spelen. Daarna wordt bekeken of de stap naar Ajax gemaakt kan worden.”

Ajax krijgt het recht één of meer toezichthouders in de raad van commissarissen van Haarlem te benoemen. Cock Jol wordt het aanspreekpunt bij Ajax voor het samenwerkingsverband. Bij Haarlem is dat Jan Zoutman.