Advocaat: straf falende aanklagers

Aanklagers van het Openbaar Ministerie (OM) die ernstige fouten maken, moeten niet langer rechter kunnen worden. Dat schrijft advocaat Jan Boone aan algemeen deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Boone doet dit nadat de hoogste baas van het OM, procureur-generaal Harm Brouwer, eerder deze week de deken aansprak op kwetsende uitlatingen door advocaten over officieren van justitie.

De bekende strafpleiter Boone vindt het „onbestaanbaar” dat officieren en advocaten-generaal (aanklagers in hoger beroep) die door de rechter op de vingers zijn getikt later zelf rechter of raadsheer worden. Dat is „een veel griezeliger situatie dan de vraag of officieren van justitie en advocaten elkaar het leven zuur maken”, schrijft hij.

Boone wijst desgevraagd op voormalig fraudeofficier van justitie Henk de Graaff, nu vicepresident van de Haagse rechtbank. Hij leidde het Clickfonds-beursfraudeonderzoek waarin het OM voor een belangrijk deel van de strafzaak niet-ontvankelijk werd verklaard. Justitie handelde „schadelijk voor de strafrechtspleging in het algemeen”, aldus de rechter in 2001.

Ook andere officieren van justitie en advocaten-generaal die het rechtssysteem volgens de rechter hebben beschadigd, zijn later zelf rechter geworden: B. Edelhauser en M. Renckens van de Schiedamse Parkmoord, R. de Groot en A. Zwaneveld van de Iglo-drugszaak en L. Mooy in een valsgeldzaak. Boone: „Als officieren met een vlekje rechter worden, worden het rechters met een vlekje. ”

Openbaar Ministerie: pagina 3