27,5 miljoen heb je echt wel nodig in Amsterdam

Herbert Blankesteijn stelt voor tien mensen gelukkig te maken met een bedrag van 2,75 miljoen in plaats van aan één persoon de Jackpot van 27,5 miljoen toe te kennen (Opiniepagina, 10 augustus). Maar wat moet een mens nu met 2,75 miljoen als hij niet wil wonen waar Blankesteijn kennelijk wil wonen, maar waar ík wil wonen: Amsterdam Oud-Zuid. Het huis dat je altijd al wilde hebben, kost hier zo maar 2 miljoen.

Voor 1 miljoen krijg je de twee benedenverdiepingen van een herenhuis (lees: rijtjeshuis). Ben je niet blij met de reeds aanwezige keuken en badkamer(s) en wil je een dakterras, dan ben je zo een paar ton verder. Een aangeklede Porsche 911 - toch een vrij burgerlijke keuze, gezien het aantal dat dagelijks voor mijn deur geparkeerd staat - kost je zo maar 2 ton.

Is in Blankesteijns kringen 5 procent rendement per jaar niet zo moeilijk te halen, in Oud-Zuid zijn ze blij als ze de afgelopen jaren het familiekapitaal niet hebben zien krimpen met - zeg - 50 procent. Want laten we eerlijk zijn, als je het geld op een spaarrekening zette was je natuurlijk wel een enorme sukkel. Alles is natuurlijk relatief, maar de dromen waar Blankesteijn op zinspeelt zijn op veel plekken in Nederland niet te realiseren met 2,75 miljoen, kredietcrisis of niet.