Vrees voor 500 doden op Taiwan

De Taiwanese president Ma Ying-jeou verwacht dat er meer dan 500 mensen zijn omgekomen door de modderlawines in het zuiden van het land. Ma deed zijn uitlatingen in een bijeenkomst van nationale veiligheidsautoriteiten, aldus een woordvoerder .

De autoriteiten die sterk worden bekritiseerd om de trage reactie op de tyfoon Morakot die vorig weekeinde over het land raasde, vrezen dat meer dan 390 mensen levend zijn begraven in het dorp Hsiao Lin dat het zwaarst door het natuurgeweld is getroffen. Het is voor eerst dat de Taiwanese overheid publiekelijk een schatting geeft over het aantal slachtoffers in Hsiao Lin.

Duizenden mensen zijn nog steeds ingesloten. Veel wegen zijn onbegaanbaar, op tal van plaatsen zijn bruggen vernield en zijn rivieren buiten hun oevers getreden. De autoriteiten denken dat het zeker drie jaar duurt voordat de schade in dit deel van Taiwan is hersteld.

Meer dan 50.000 militairen zijn bij de hulpacties betrokken. Taiwan riep gisteren de internationale gemeenschap op om grote transportvliegtuigen en helikopters te sturen waarmee graafmachines naar het getroffen gebied gestuurd kunnen worden.

De regering van de eilandstaat ondervindt harde kritiek van overlevenden, oppositie en media om de trage hulpacties.

De Taipee Times vraagt zich in een commentaar af hoe het kan dat zoveel getroffen mensen zolang op hulp moeten wachten, terwijl Taiwan over een van de meest parate legers in de wereld beschikt. Volgen de Taipee Times betaalt het land nu „de prijs van incompetent leiderschap”.

Volgens Taiwan News heeft de overheid in het kader van economische ontwikkelingen roofbouw gepleegd op kwetsbare berggebieden met de aanleg van wegen voor industriële doeleinden en de bouw van commerciële complexen, hotels en dorpen vlakbij rivieren.

President Ma Ying-jeou werd gisteren bij een bezoek aan het rampgebied in het zuiden van het land belaagd door woedende dorpelingen. De overlevenden zouden in sommige gevallen dagen geen hulp hebben gehad en het zonder water en voedsel hebben moeten stellen.

Meer dan 14.000 mensen zijn inmiddels vanuit de meest getroffen gebieden door helikopters geëvacueerd. Het leger heeft sommige ingesloten mensen in veiligheid gebracht door kabels over ravijnen te spannen. (Reuters, AP, BBC)