Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. Aan de keukentafel deze keer zanger Gordon, die terugkijkt op het jaar. Hij praat over zijn medewerking aan Idols, de homodemonstratie in Moskou, corruptie bij het Eurovisie Songfestival, boeddhisme, het matig bekeken tv-programma Waar is Elvis? en zijn toekomstplannen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Quadriya Yadan Parast vluchtte tien jaar geleden naar Nederland vanuit Afghanistan, waar ze als vrouwenactivist door de Talibaan werd bedreigd. Sinds vier jaar is ze lid van de Afghaanse Tweede Kamer, de Loya Jirga, en hoewel ze al drie keer aan een aanslag ontsnapt is, geeft ze niet op. Een reportage uit Afghanistan van Piet de Blaauw en Harry van de Westelaken. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder meer aandacht voor het kort geding dat door de Rijksvoorlichtingsdienst is aangespannen tegen Associated Press. Het Amerikaanse persbureau heeft foto’s verspreid van een vakantie vierende kroonprins en zijn gezin, en zou daarmee de Mediacode geschonden hebben. De Mediacode is een door de RVD opgestelde reeks van regels waaraan de pers zich ten aanzien van de leden van het Koninklijk Huis zou moeten houden. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Terzake: Het huwelijk is een rekbaar begrip. Ook in Iran mogen moslims geen seks voor het huwelijk, maar er is een oplossing, en die heet sighe: een tijdelijk huwelijk waarvan de duur kan variëren van 1 uur tot 99 jaar. Maryam, gescheiden en moeder van een zoon, legt uit dat de sighe voor haar de enige oplossing is om niet op straat te belanden. En Sahab vertelt dat zijn moeder niet gelukkig is met zijn sighe.Canvas, 20.00-20.45u.

amusement

Central nuit. Nederlands ondertitelde misdaadserie die zich afspeelt op een commissariat de nuit ergens in Parijs. De nachtploeg wordt deze keer bij een ernstig auto-ongeluk geroepen en vindt in de auto van een levensgevaarlijk gewonde man aanwijzingen dat die de werkelijke dader van de moord op een jong meisje zou zijn. Voor die moord is al iemand veroordeeld. Dubbele aflevering. TV5, 21.00-22.45u.

Wouter Deprez: WAR. Stand-up comedian uit Vlaanderen strooit met herinneringen en anekdotes in programma waarin hij voorwendt te willen loskomen van zijn competitiedrang – als jongetje al wilde hij de beste van de klas zijn. Canvas, 21.20-22.45u.

Grow your own! Aansluitend aan het tuiniersprogramma Gardeners’ World dit comedydrama, waarin min of meer getraumatiseerde allochtone vluchtelingen ieder op een perceeltje grond in een volkstuincomplex te maken krijgen met de reacties van de oudgedienden, die zo hun eigen problemen hebben. Gebaseerd op waargebeurde verhalen. Met o.a. Omid Djalili en Joanna Scanlon.BBC2, 22.00-23.30u.

informatief

Green Wheels: Tesla motors. Reportage over de fabricage van de Tesla Roadster, een door een elektromotor aangedreven sportauto op basis van een Lotus Elise. Acceleratie van 0 - 100 km/u in 4 seconden, prijs ruim 100.000 euro. Discovery, 22.00-22.30u.

Tournée générale. Voorlaatste aflevering van serie over Belgische bieren en de brouwerijen waar ze gemaakt worden. Jean Blaute en Ray Cokes krijgen gist en adviezen van de brouwmeesters van Duvel-Moortgat en La Chouffe en gaan zelf een bier brouwen.Canvas, 23.40-0.05u.

radio

Kunststof: Stanley Burleson. Petra Possel praat met de musicalster, choreograaf en regisseur, die recentelijk weer veel lof kreeg toegezwaaid, deze keer voor zijn regie van Cirque Stiletto, de variétéshow waarin Ellen ten Damme momenteel in Carré triomfen viert. Radio 1, 19.02-19.58u.

VPROJazzLive: Joey Baron’s Killer Joey. Opname van concert op 22 februari 2008 in het Bimhuis. De melodieuze en tijdens het spelen immer lachende drummer Joey Baron speelde de zaal plat met Brad Shepik en Steve Cardenas (gitaren) en Tony Scherr (bas).Radio 6, 22.02-23.59u.

Legendarisch Live: Mink DeVille. Op 6 augustus overleed Willy DeVille. Met het uiterlijk en de stem van een niet heel betrouwbare messenwerper maakte hij in de jaren 70 en 80 een aantal uitstekende platen, eerst als zanger in de band Mink DeVille, later onder eigen naam. Vanavond de registratie van een concert op 8 mei 1984 in De Vereeniging in Nijmegen. Radio 2, 23.05-23.59u.