Veilig Online-campagne onveilig

Het ministerie van Justitie is de afgelopen dagen onzorgvuldig omgesprongen met privégegevens van Hyvesgebruikers in een campagne over veilig internetten. Dat ontdekten bezoekers van het blog Marketingfacts.nl gisteren.

In een populair online reclamefilmpje (viral) dat namens het ministerie is gemaakt, ziet de Hyvesgebruiker hoe een Russische bende aan de haal gaat met zijn persoonlijke gegevens, zoals foto’s, vrienden en woonplaats. Het filmpje was gisteravond al door 400.000 mensen bekeken. Het ministerie wil ermee laten zien hoe openbaar de gegevens op de site kunnen zijn. Maar door een technische vergissing werden ook foto’s getoond waarvan de Hyver had aangegeven dat alleen hijzelf die mocht zien.

Het ministerie had reclamebureau N=5 opdracht gegeven om een viral te maken. Maar tijdens de samenwerking tussen het reclamebureau en Hyves ging iets mis, erkent Yme Bosma, verantwoordelijk voor business development bij Hyves. De server van de netwerksite stuurde ook privégegevens door zoals privéfoto’s.

Volgens de gebruikersvoorwaarden van Hyves mag informatie alleen aan derden worden doorgestuurd als de Hyver heeft aangegeven dat deze voor alle gebruikers zichtbaar mag zijn. Hyves verstrekte de algemeen toegankelijke gegevens omdat volgens Bosma „het filmpje anders niet interessant” was. „Dan hadden we bijvoorbeeld de foto’s van je vrienden niet kunnen laten zien. Maar de beschermde privégegevens hadden we niet mogen gebruiken zonder toestemming van de Hyver.”

In theorie zou het reclamebureau nu alle gegevens op kunnen slaan. Maar Bosma „gaat er niet vanuit dat ze dat zullen doen”. Hyves probeerde het probleem gisteren op te lossen, maar doordat de servers door de grote belangstelling crashten, was dat moeilijk. Een woordvoerder van het ministerie zei gisteren dat „de campagne niet zo had moeten lopen”.

    • Ernst-Jan Pfauth