V-raad roept op tot vrijlating Suu Kyi

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept in een resolutie het regime van Birma op oppositieleidster Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

De raad bereikte gisteren na twee dagen van intens diplomatiek overleg overeenstemming over een resolutie waarin de vijftien leden „hun ernstige bezorgdheid” uitten over de verlenging van het huisarrest van oppositieleidster Suu Kyi.

De Amerikanen hadden aangestuurd op een scherpe veroordeling van het vonnis, maar China voelde daar niets voor. Het land is sinds jaar en dag de trouwste bongenoot van Birma. Ook Rusland was tegen een een harde veroordeling.

Beide landen vinden dat het proces een interne aangelegenheid van Birma is en geen bedreiging vormt voor de internationale vrede, wat betrokkenheid van de Veiligheidsraad zou rechtvaardigen. „De uitgesproken meningen in verscheidene westerse hoofdsteden worden in andere landen niet geheel gedeeld”, zei de Britse VN-ambassadeur.

De Democratische senator Jim Webb is in Birma gearriveerd voor een ontmoeting met het hoofd van de militaire junta, generaal Than Shwe.

Het zal de eerste keer zijn dat een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris spreekt met de leider van de dictatuur.

De 64-jarige Suu Kyi, Nobelprijswinnaar in 1991, is schuldig bevonden aan schending van de veiligheidswetten. In mei kreeg zij voor de tweede keer ongenood een Amerikaanse sympathisant op bezoek. De autoriteiten beschouwden dat als een overtreding van haar huisarrest, dat bijna verstreken was.

De Thaise minister Kasit Piromya heeft de leden van de organisatie van landen in Zuidoost-Azië, de ASEAN, gevraagd het verzoek tot vrijlating te ondersteunen. Ook Birma is lid van de ASEAN. (Reuters, AP)