Theater & Dans Selectie

Circus Ellen ten Damme

Zangeres Ellen ten Damme laat in Cirque Stiletto een popconcert samensmelten met een variétéshow. Dansend is ze bijna één met de dansers, en op haar handen lopend, in salto’s, en rondzwevend t lijkt ze één met de acrobaten. Bovendien kan haar lenige stemgeluid vele sferen oproepen, met liedjes van Madonna, Nina Hagen, Blondie, Marlene Dietrich, en Ilja Leonard Pfeijfer. De hogeschoolacrobatiek komt van Serge Akimov en Dima Shine en van slangenmeisje Elena Skrypets. Het duo Irosjnikov en het trio Rialcris blinken uit in menselijke opstapelingen die verdergaan dan het traditionele circuswerk. En ook het messenwerpersduo De Jasters verschaft nieuw elan aan een oud ambacht. T/m 30 aug in Carré. Inl. 0900-2525255 of www.theatercarre.nl.

La Voix Humaine

Halina Reijn staat in de schouwburg met de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau uit 1927: het laatste telefoongesprek van een vrouw met de man die haar verliet. Reijn koppelt in haar indringende spel de stadia die de vrouw doormaakt aan evenzoveel spelregisters die iedere keer weer verrassen. Geen geschreeuw en woeste huilbuien, maar alles ingehouden zacht. Ze begint gespeeld opwekt. Even flink zijn. Omdat zij de paniek nauwelijks speelt, voel je hem onder al het onderdrukt verdriet. Tournee t/m 12/6. Inl: www.toneelgroepamsterdam.nl.

Wie is er bang?

Edward Albee’s evergreen Wie is er bang voor Virginia Woolf? wordt wegens aanhoudend succes wederom hernomen door het Onafhankelijk Toneel. Het huwelijksdrama is het bijna ondraaglijk intense verslag van een slopende ruzienacht. Het lijkt vooral te gaan over de woestijn die het huwelijk kan worden als alle grote teleurstellingen achter de rug zijn, maar het is als in Brels Chanson des vieux amants: kinderloze minnaars die het vuur onder hun huwelijk brandende houden door eeuwig te ruziën. Regisseur Mirjam Koen laat haar twee briljante spelers, Bert Luppes en Ria Eimers, vlammen in een rustig, ruim decor van haar man Gerrit Timmers. 19-22 aug O.T. Theater, St. Jobsweg 3, Roterdam. Inl: 010-4769029 of www.ot-rotterdam.nl.

Daniël Arends

Stand-up comic Daniël Arends speelt in het Haagse Zuiderpark zijn debuutshow Geen excuses. Arends werd geboren in Jakarta en belandde als adoptiekind in Nederland. Zijn Indonesische afkomst zindert geregeld door zijn verhalen heen. Hij geeft een minzaam optreden over alledaagse zaken, zonder veel stemverheffing. Arends is een expressief verteller en tegelijk een droogkomiek wiens grappen bij voorkeur komen op momenten waarop hij volstrekt serieus lijkt. 13 aug, 21u Openluchttheater Zuiderpark, Den Haag. Inl: www.openluchttheaterzuiderpark.nl..

De Parade

Reizend festival De Parade beleeft zijn laatste week, in Amsterdam. In de voorstelling Straat proberen drie heren in smoking met roesjes muziek te maken op een krap balkonnetje, maar een krukje ligt nog in de garage. Gedoe met sleutels en gesjor aan de garagedeur. Vaste Paradejongens Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr, hebben dit keer acteur René van ’t Hof erbij gehaald. Dat blijkt een gouden greep. Volgens het klassieke mime-uitgangspunt – het uitvergroten en eindeloos rekken van alledaagse handelingen die steeds mis gaan – bouwt de virtuoze stuntelaar een paar memorabele scènes op. T/m 16 aug. Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl www.deparade.nl.