Tekort isotopen dreigt door stop Petten

De geplande reparatie van de Nederlandse hogefluxreactor in Petten moet worden uitgesteld om een wereldwijd tekort te voorkomen aan medische isotopen, radioactieve stoffen die onmisbaar zijn voor medisch onderzoek in ziekenhuizen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG).

Petten is een van de zes kernreactoren verspreid over de wereld, waar medische isotopen worden gemaakt. Door onverwachte vertragingen bij de reparatie van een Canadese kernreactor, dreigt de wereldproductie van isotopen in gevaar te komen.

Medische isotopen zijn stoffen met een zwakke radioactieve straling die veel worden gebruikt in ziekenhuizen voor diagnose, in het bijzonder bij kanker en hartziekten. Sommige isotopen worden ook voor behandeling van patiënten gebruikt.

De twee voornaamste producenten van isotopen zijn de Chalk River-reactor in Canada en de hogefluxreactor in Petten. De Canadese reactor ligt stil voor reparaties nadat eerder dit jaar een lek in het koelsysteem was ontdekt.

Chalk River zou eind dit jaar weer opstarten, maar gisteren maakte eigenaar AECL bekend dat het herstel van de oude reactor maanden gaat uitlopen. Daardoor dreigt de productiestop te gaan samenvallen met de geplande reparatie, waarvoor de reactor in Petten zal worden stilgelegd.

Vorig jaar augustus werd in die reactor tijdens de jaarlijkse inspectie een klein gaslek in een koelwaterleiding ontdekt. Het lek, veroorzaakt door corrosie, bleek geen gevaar voor de veiligheid te zijn en de reactor is opnieuw in gebruik genomen. Op 1 maart 2010 zal de reactor voor reparatie een half jaar buiten gebruik gaan. Als Chalk River dan nog steeds niet werkt, stopt de isotopenproductie.

De eenvoudigste oplossing is de gedoogvergunning van ‘Petten’ te verlengen, zegt dr. J.F. Verzijlbergen, voorzitter van de NVNG. „Dan krijgen we de tijd om alternatieven te zoeken. Daar is misschien een jaar voor nodig.”