Taal der vogels in veertien lessen

Het is een gedroomde tocht: van een bloggende Odysseus via Chaucer en gekkenhuis (eerder in deze rubriek behandeld) naar de ‘Basement of Curiosities’. Want wat vinden we daar? Muziek, geluid, lawaai en alles daar tussenin. Ik geef een indruk. John Cook was een C-acteur annex stuntman. ‘He was on the receiving end in John Wayne and Lee Marvin-fight scenes.’ En flink aan de drugs. Een zondaar dus. Hij bekeerde zich en doet verslag van die vlijmscherpe wending op ‘And God Gave Me a Fix: The John (3:16) Cook Story’. We vinden de vinyl-single ‘The Building Blocks of Successful TV-Service Salesmanship’, maar ook ‘Abide with Me’ van kunstfluiter Fred Lowery (Many of the selections are sparked with birdcalls recorded by Lowery, they seem to give you a sense of peace and a feeling that all is well), alsmede een opname van de laatste spiritistische séance van Harry Houdini. ‘Basement of Curiosities’ is een overzichtelijke blog met een hoop afspeelmogelijkheden. Ik beluisterde de hymne ‘I Just Want an Eel’ door Rank (!) Sinatra, glorieus gierende Formule 1-motoren van de lp ‘The Exciting Racing Sounds of Grand Prix: Challenge of Champions’.

Een speciale attractie van deze incredibly strange blog vol incredibly strange muziek/geluid is het beeldmateriaal. Men maakte in de jaren zestig (waaruit veel ‘Basement’-materiaal stamt) beslist werk van de platenhoezen. Dr. Paul P. Parkers langspeler ‘How to Use Tact and Skill in Handling People’ bevat een bevallig opgesteld zitje met schaakbord. Schitterend is ook het vogelboeket op de hoes van Louise Egolfs ‘Train Your Bird to Talk’. Van de meeste in de Basement opgestelde singles en lp’s wordt een tracklist gegeven. ‘Train Your Bird to Talk’ bevat de volgende opnamen: 1. Hello {4:09}, 2. How Are You {3:10}, 3. Hello, How Are You {3:22}, 4. How Are You, Fine Thank You {3:04}, 5. Pretty Bird {1:56}, 6. Hello Pretty Bird {2:30}, 7. Who Are You {2:41}. Kant 2. 1. Good Morning {3:54}, 2. See You Later {4:17}, 3. Bye Bye, See You Later {4:11}, 4. Hi Baby {3:18}, 5. I Love You {2:31}, 6. Give Me a Kiss {4:03}, 7. What's Your Name {2:44}.

Wie heeft deze waanzinnige verzameling in godsnaam in zijn kelder bijeengebracht? Zijn naam is Grey Calx, een pseudoniem ongetwijfeld. Wat voor man zou het zijn? We leren hem kennen aan de hand van zijn posts: ‘After a hard day at work, I want to kick back, sip some Cognac and listen to dogs’ heart beats and some dude explaining the dogs’ heart beats in technical language.’ Dat blijkt te kunnen dankzij Stephen Ettingers ‘Canine Heart SoundsTracks’. Allemachtig!

    • Atte Jongstra