Start Ronde van Spanje in Drenthe kost 4 mln

De start van de Ronde van Spanje in Drenthe kost in totaal 4 miljoen euro. Het benodigde geld voor het wielerevenement wordt bijeen gebracht door overheden en het bedrijfsleven.

„We krijgen 1,65 miljoen van de gemeenten en provincies die betrokken zijn bij de start”, zegt directeur Jos Vaessen. „Vanuit het bedrijfsleven komt 1 miljoen en het ministerie van VWS heeft 650.000 euro subsidie gegeven.” Op het circuit van Assen en langs de route van de eerste ritten zijn volgens Vaessen 2.500 gasten die bij elkaar 350.000 euro neertellen. „Aan extra activiteiten zoals een toertocht en een gezinstocht houden we ook nog eens 350.000 euro over.” De toertocht is volgeboekt. „Er hebben zich meer dan 10.000 mensen aangemeld, we hebben de inschrijving eerder moeten sluiten.”

De Vuelta begint op 29 augustus met de eerste etappe, een individuele tijdrit op het TT-circuit van Assen. In de dagen erna staan de etappes Assen - Emmen, Zutphen - Venlo en Venlo - Luik op het programma.

Renners als Tom Boonen, Tyler Farrar, Tony Martin en de Spaanse tweevoudig winnaar José Ivan Gutierrez zijn dit jaar de trekpleisters in de Eneco Tour door Nederland en België. De Amerikaan Farrar en de Belg Boonen krijgen in de sprints concurrentie van onder anderen Australiër Robbie McEwen en Nederlander Kenny van Hummel. Steven de Jongh rijdt zijn laatste Eneco Tour in dienst van Boonen.

Gutierrez, kopman van Caisse d'Epargne, won de ronde de afgelopen twee jaar. Dit jaar krijgt hij in de tijdritten last van renners als Michael Rogers en Bradley Wiggins. De Duitsers Tony Martin en Andreas Klöden zijn publiekstrekkers vanwege hun prestaties in de afgelopen Ronde van Frankrijk. Voor Nederland komen verder coureurs als Martijn Maaskant, Niki Terpstra, Joost Posthuma, Albert Timmer en Servais Knaven aan de start. De Eneco Tour begint dinsdag met de proloog in Rotterdam en eindigt een week later met een individuele tijdrit in Amersfoort. (ANP)