Staatsloterij: andere opzet lotensysteem

De Staatsloterij overweegt een nieuw loterijsysteem, waarin het niet meer mogelijk is dat een prijs valt op één eenvijfde lot. Per lotnummer worden dan vijf eenvijfde loten verkocht, of één heel lot.

Nu is het zo dat als het winnende lot een eenvijfde lot is, maar één gedeelte wordt uitgekeerd. Dat gebeurde deze week. De Staatsloterij adverteerde dat de jackpot van 27,5 miljoen euro „gegarandeerd” zou vallen. De gelukkige was een deelnemer met een eenvijfde lot. Die kreeg, als enige, 5,5 miljoen. Bij de afgelopen trekking stond 53 procent van de 8,6 miljoen lotnummers op een eenvijfde lot.

De Reclame Code Commissie kreeg ruim zestig klachten en noemt de campagne van de Staatsloterij in een uitspraak gisteren „oneerlijk”. Er mag geen verband worden gelegd tussen de hoogte van de jackpot en het gegarandeerd winnen ervan, stelt ze.

De Staatsloterij haalt alle reclame terug, zegt een woordvoerder. Wel overweegt het bedrijf om in hoger beroep te gaan. „In het deelnemersreglement staat duidelijk dat als de jackpot op een eenvijfdelot valt, een deel wordt uitgekeerd en het resterende bedrag naar de volgende jackpot gaat. Deelnemers kunnen dat lezen.”

De Staatsloterij heeft nu het systeem dat elk lot, ook een eenvijfde, een uniek nummer heeft. De computer trekt één nummer. Een nieuw systeem waarbij vijf eenvijfde loten samen één nummer krijgen, zorgt ervoor dat het hele bedrag van de jackpot wordt uitgekeerd. Maar niet iedereen wil dat, meent de Staatsloterij. „Sommigen maken liever vijf keer kans op 5,5 miljoen, dan één keer op 27,5 miljoen.”

De 22 miljoen euro die deze maand niet is uitgekeerd, wordt gebruikt om de jackpot van september op te bouwen. „Hoe hoger de jackpot, hoe interessanter het natuurlijk is om mee te spelen”, zegt de woordvoerder. „Maar we moeten uitkeren, we mogen geen winst maken.” Het bedrijf is bij wet verplicht minstens 60 procent van de inkomsten uit lotenverkoop terug te geven. Er is geen wettelijk plafond voor de hoogte van de jackpot, de Staatsloterij houdt zelf 27,5 miljoen euro aan.

Commentaar: pagina 7

Lees de uitspraak van de Reclame Code Commissie via nrc.nl/binnenland