Selectie Film

Night Train

De Chinese film Night Train toont een wereld waaruit alle compassie verdwenen is. Regisseur Diao Yi Nan werkt langzaam naar deze troosteloze conclusie. Eerder zagen we al hoe de eenzame Wu bijna door een potentiële date wordt verkracht. Hij grijpt haar bij de keel en scheurt de bh van haar lijf, ze weet zich los te rukken. In een andere scène moet Wu de executie verrichten van een ter dood veroordeelde gevangene. In Night Train spreken de beelden. Die zijn strak gestileerd, maar naargeestig, in koele tinten gefilmd. Nadeel: de esthetiek schept een behoorlijke afstand en dat China niet het paradijs op aarde is, weten we nu wel. In Filmmuseum, Amsterdam (Previously Unreleased). Tournee langs diverse filmtheaters.

Openluchtfilms Amsterdam

Rialto vertoont van 20 t/m 23 aug films op het Marie Heinekenplein in de Pijp. Programma: wo 20 aug, ca. 21u30 Mukhsin (Yasmin Ahmad/Maleisië 2006) Engels ondertiteld. Wat gebeurt er als je beste vriend - met wie je bomen inklom en vliegerde ineens romantische gevoelens voor je gaat koesteren? Mukhsin won diverse prijzen, o.a. in 2007 op het filmfestival van Berlijn.

Do 21 aug, ca. 21u30. Cordero de Dios (Lucía Cedrón/Argentinië, Frankrijk, Chili 2008) Spaans, NL ondertiteld). Wanneer de welgestelde dierenarts Arturo tijdens de financiële crisis van 2002 wordt gekidnapt, is zijn in Frankrijk wonende dochter Teresa gedwongen terug te keren naar het land dat ze in 1978 ontvluchtte na te zijn ontvoerd door de paramilitairen. Het speelfilmdebuut van de ArgenCordero de Dios is vanaf 22 aug in Rialto te zien.

vr 22 aug, ca. 21u30. Lake Tahoe (Fernando Eimbcke/Mexico 2008 Duur 85 min/ Spaans gesproken, NL ondertiteld. Minimalistische komedie over een 16-jarige Juan die na een ongeluk strandt in ‘the middle of nowhere’. Hij ontmoet allerlei mensen, onder wie de oude mecanicien Don Heber en diens hond en de jonge punkmoeder Lucia. Hun credo: doe vooral langzaam aan! Lake Tahoe werd bij het afgelopen Berlijnse filmfestival bekroond door de internationale filmpers (Fipresci Award).

Za 23 aug, ca. 21u30. (Maré - nossa história de amor Lúcia Murat 2007 104' | Portugees gesproken | Engels ondertiteld. Sociaal geëngageerde musical gesitueerd in de krottenwijken van Rio de Janeiro - de favela's - waar het leven wordt beheerst door misdaad, geweld en drugs.

Wie verzekerd wil zijn van een goede plek, doet er goed aan op tijd naar het plein te komen. Reserveren niet mogelijk. Bij harde wind wordt de voorstelling afgelast.

Utrecht

Do 20 aug is in het AAMU Bedevil te zien, een film van de Australische beeldend kunstenaar en filmmaker Tracey Moffatt (1960). De film bestaat uit drie ‘ghost stories’, mysterieuze kinderverhalen die horen bij haar Aboriginal en Engels-Keltische familiegeschiedenis. In de film stelt ze raciale stereotypen in de Australische maatschappij ter discussie. De drie ‘ghost stories’, waarin de personages achtervolgd worden door het verleden, zijn getiteld Mr Chuck, Choo Choo, Choo Choo (in dit deel is ze zelf te zien als Ruby) en Lovin’ The Spin I’min. Ze vinden plaats aan de zandstranden van Bribie Island, op de uitgestrekte vlaktes van outback Queensland en de Torres Strait eilanden. Bedevil was de eerste speelfilm die door een ‘Aboriginal’ vrouw werd geregisseerd. 20 aug om 20u (deuren open 19u30). Duur 90 min. Entree € 10 (introductie, film, museum). Res via info@aamu.nl of 030 2380100. AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Oudegracht 176, 3511 NP Utrecht. Inl www.aamu.nl