Roma in Europa

NRC Handelsblad berichtte 4 augustus over de moord op een Roma-vrouw in Hongarije. Geweld tegen Roma is echter in meer landen sterk toegenomen. In juni waren Roma in Noord-Ierland het doelwit. Tsjechische extremisten organiseren marsen door wijken waar Roma wonen en hebben molotovcocktails naar hen gegooid. Slowaakse politieagenten martelden Roma-jongeren. Italië mobiliseert antiterreurwetgeving om Roma zonder aanleiding te arresteren. De media vermelden deze schendingen vaak zonder ze met elkaar in verband te brengen. Daardoor wordt gesuggereerd dat we te maken hebben met lokale incidenten in plaats van met een Europese trend en een racisme dat niet structureel wordt bestreden. Waarom verdedigen we de rechten van Europa`s grootste transnationale minderheid niet krachtiger?Alleen als de EU en haar lidstaten zich met gepaste middelen tegen de voorstelling van de Roma als minder-gelijk-dan-anderen verzet, kan het huidige tij gekeerd worden.

    • Huub van Baar Universiteit van Amsterdam