Rode koppen vanwege de blauwe lampen

Waar winden Nederlanders zich over op? In Herten, net onder Roermond, ruziën een bordeelhouder en zijn buren over neonlicht en een camera.

Ze willen zijn bordeel weg hebben, beweert Harold van der Burgt van Brigitte Privé. „Overbuurman Frank van Os heeft het letterlijk gezegd: hij zal me blijven treiteren tot ik failliet ben.”

Van Os ontkent dat. Net als zijn buurvrouw Mariet Wolter. Het gaat de bewoners van de Holleweg in Herten om de neonreclame van Brigitte. Die kleurt hun avonden te blauw, helemaal bij mist. Even erg is in hun ogen de bewakingscamera boven Brigittes achterdeur. Die kijkt naar binnen bij Van Os en Wolter, zeggen zij.

De twee durven met naam en toenaam in de krant. Andere bewoners van de Holleweg en de aangrenzende Tramweg zijn bang voor repercussies. Volgens Van Os moest zijn auto dat al bekopen met spuug, een lekke band en een kapotte spiegel. „Van der Burgt heeft al eens vlak voor mijn neus gestaan. Hij zei dat ik moest opletten dat mijn jeepje niet in de fik vloog. En hij waarschuwde dat ik flink zou bloeden, als hij een keer bij me zou binnenstappen.”

Onzin, zegt Van der Burgt. „Bij het bewuste voorval was stadstoezicht aanwezig. Bij gebruik van dat soort teksten was er ingegrepen.” De eigenaar van Brigitte weigert in te gaan op de eisen van de omwonenden. „Als ik dat doe, verzinnen ze wel weer wat anders.” Hij heeft een vergunning voor zijn lichtreclame („heeft vier jaar geduurd”) en heeft het neonlicht („kosten: 20.000 euro”) op verzoek al eens verhangen. Ook met de camera doet hij niets onwettigs. „Die is naar beneden gericht, op mijn parkeerplaats en een stuk straat. Een klein deel van de inrit van mevrouw Wolter was in beeld. Dat is met Typex onzichtbaar gemaakt.”

„Brigitte Privé is een gezellig privéhuis in Limburg, waar u strikt privé ontvangen wordt en dus geen andere heren tegenkomt”, meldt de website van het bordeel. Gezellig is het in de directe omgeving al een tijd niet meer. Brigitte ligt op de hoek van de drukke Rijksweg en de stille Holleweg. Een jaar of vier geleden werd de zijstraat afgesloten om verkeersonveilige situaties te voorkomen. Van der Burgts klanten moeten sindsdien de zaak vinden via een ruime omweg. Het neonlicht moet daarbij helpen. De echte problemen begonnen volgens de eigenaar toen Van Os in 2007 zijn woning aan de Holleweg kocht en een kruistocht begon.

Volgens Van Os is de onderlinge heibel makkelijk op te lossen. Van der Burgt moet de bewakingscamera verhangen en richten op zijn eigen parkeerplaats en achterdeur. Reclame maken kan ook met indirecte verlichting, met spotjes vanuit de dakgoot gericht op de gevel. Maar omdat de bordeelhouder weigert, nam hij maatregelen. „Ook allemaal gedekt door de wet.” Op de Holleweg hing Van Os borden die attenderen op cameratoezicht, een dummy-camera en een lamp met bewegingsmelder. „De wet zegt niets over de minimumtijd dat die lamp aan mag. Ik zou hem ook zo kunnen instellen dat hij even flitst. Dan komt er geen klant meer.” Dat heeft Van Os niet gedaan. „Het gaat me dus niet om het wegpesten van Van der Burgt.”

Die zegt dat Van Os zijn klanten uitdaagt. „Als wat oudere, stille klanten arriveren, gaat hij opzichtig voor het raam staan en gebaren. Bij ruigere types laat hij dat. Maar er komt een moment dat Van Os zijn geintjes bij de verkeerde klant uithaalt.”

Voor de Roermondse burgemeester Henk van Beers (CDA) is de kwestie-Brigitte een hoofdpijndossier. „Ik ben zelf meerdere malen ter plaatse geweest om met de partijen te praten. We hebben alle mogelijke manieren bekeken om tot een creatieve oplossing te komen. Er is een advocaat ingeschakeld voor mediation, maar die kwam ook niet verder.”

De burgemeester vreest escalatie: „Partijen gooien nog eens wat extra kooltjes op het vuur, want dan brandt het lekker. Als gemeentefunctionaris ben ik zo langzamerhand aan het einde van mijn Latijn. Er komt wellicht een moment dat de politie echt moet ingrijpen, omdat het leven al te zeer verzuurt.”

Misschien dat het probleem zichzelf oplost, zegt Van Beers. Brigitte heeft onlangs een inval gehad van de fiscus. „De eigenaar zal zijn belastingschuld moeten betalen. Anders is het einde oefening. Maar dan komt er waarschijnlijk een ander huis voor dames. Die bestemming zit nu eenmaal op het pand.”

Volgens Van Os en Wolter sleepte de Belastingdienst inboedel naar buiten, maar arriveerden kort daarna nieuwe matrassen. Van der Burgt zegt dat er geen sprake was van een inval, maar van „een onderzoek”. Hij is het rumoer zat. „Het kost me klandizie. Van Os kan binnenkort een brief van mijn advocaat verwachten met een aanklacht wegens laster en smaad.”