Prinselijk paar doet beroep op media

Prins Willem Alexander en prinses Máxima willen dat het het Amerikaanse persbureau AP wordt verboden om foto’s die gemaakt zijn op een „privévakantie” in Argentinië nog langer ter beschikking te stellen. Dat eiste de advocaat van het prinselijk paar, mr. Boukema, in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam.

Het gaat om vier foto’s die – nog altijd – op de site van AP worden aangeboden. Overigens publiceert AP de fotos niet zelf, media kunnen foto’s afnemen. In Nederland heeft AP zes afnemers waaronder uitgever PCM. Vorige maand plaatsten Trouw en het AD skifoto’s van het paar en Amalia op vakantie. Deze waren gemaakt door een plaatselijke AP-fotograaf.

Het is een principezaak voor het paar, dat zelf niet aanwezig was. Wel heeft Willem Alexander een persoonlijke toelichting geschreven, die werd voorgelezen door Boukema. Hij gaf daarin aan dat hij en zijn vrouw de fotos ervaren als een „inbreuk” en „een belasting voor zijn gezin.” Hij verwees naar zijn eigen kindertijd waarin hij „onveranderlijk” geconfronteerd werd met de media. Als voorbeeld noemde hij het meevaren op de boot van zijn grootvader, de Jumbo. „Altijd was de kans dat de opvarenden met een telelens werd gefotografeerd. Ik koos ervoor om een of twee dagen mee te varen met mijn grootouders, andere leden van het Koninklijk huis kwamen niet eens omdat ze de inbreuk niet wensten.”

AP, vertegenwoordigd door twee advocaten, vond het gevraagde verbod „buitenproportioneel”. Volgens de nieuwsdienst gaat het om publieke figuren met een staatsrechtelijke functie. Die moeten een hogere tolerantie betrachten als het gaat om het schenden van de persoonlijke levensfeer. Volgens AP zijn de foto’s op een gepaste afstand gemaakt in de openbare ruimte. Ook stelde AP dat het paar „impliciet toestemming” had gegeven in Argentinië omdat ze op dat moment van de foto-opname geen bezwaar maakten. Uitspraak over twee weken.