Opnieuw ophef over Tariq Ramadan na tv-optreden in Iran

Rotterdam. Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD eisen het onmiddellijke ontslag van integratieadviseur Tariq Ramadan. Zijn rol als `bruggenbouwer` in Rotterdam staat volgens de drie oppositiepartijen op gespannen voet met het feit dat de Egyptisch-Zwitserse islamoloog wekelijks een discussieprogramma presenteert op de Iraanse staatszender PressTV, getiteld Islam & Life. Coalitiepartij PvdA meent dat de nevenfunctie ”zijn geloofwaardigheid” raakt, en eist eveneens opheldering van het stadsbestuur. Leefbaar heeft al meermalen aangedrongen op het vertrek van de omstreden wetenschapper. Voor de VVD was diens aanblijven in april reden om het college te verlaten. Ramadan stond toen ter discussie wegens vermeende homo- en vrouwonvriendelijke uitspraken. Na een onderzoek stelde het stadsbestuur dat daar geen sprake van was. Het stadsbestuur liet gistermiddag weten de zorgen te begrijpen en stelt een onderzoek in. Volgende week denkt het bestuur met een definitief standpunt te komen. Onduidelijk is vooralsnog of het college op de hoogte was van Ramadans televisieoptredens.

Bekijk de tv-optredens van Ramadan via nrc.nl/binnenland