NRCBOEKEN.NL

Aldous Huxley Scott en DiCaprio verfilmen ‘Brave New World’ Leonardo DiCaprio en Ridley Scott, maker van de cultfilm Blade Runner, gaan de roman Brave New World (1932) van de Engelse schrijver Aldous Huxley verfilmen. Scott zal als regisseur fungeren. Al eerder had Scott aangegeven het boek van Huxley te willen verfilmen, maar nu lijkt het project vaste vorm te krijgen. Studio Universal heeft zowel een scriptschrijver als productiemedewerkers ingehuurd. Waarschijnlijk zal DiCaprio hoofdpersonage Bernard spelen.

Scott en DiCaprio verfilmen ‘Brave New World’

Leonardo DiCaprio en Ridley Scott, maker van de cultfilm Blade Runner, gaan de roman Brave New World (1932) van de Engelse schrijver Aldous Huxley verfilmen. Scott zal als regisseur fungeren. Al eerder had Scott aangegeven het boek van Huxley te willen verfilmen, maar nu lijkt het project vaste vorm te krijgen. Studio Universal heeft zowel een scriptschrijver als productiemedewerkers ingehuurd. Waarschijnlijk zal DiCaprio hoofdpersonage Bernard spelen. (DL)

Oxfamboekhandels doen aan ‘valse concurrentie’

In Groot-Brittannië zijn handelaren in tweedehands boeken zeer bezorgd over het stijgende succes van de boekwinkels van de hulporganisatie Oxfam, die tweedehands boeken voor vaak opvallend lage prijzen aanbieden. Oxfam heeft inmiddels 130 winkels. Doordat ze drijven op gratis binnengebrachte boeken, lagere bedrijfskosten hebben en met vrijwilligers werken, profiteren ze van een groot concurrentievoordeel. Oxfam haalt per maand 1,6 miljoen pond uit zijn boekenverkoop. (DL)

Bibliotheekboek 70 jaar te laat: geen boete

In Groot-Brittannië is een boek na een uitleenbeurt van 70 jaar alsnog teruggebracht naar de bibliotheek. In 1939 leende de toen 13-jarige Iris Chadwick in de stadsbibliotheek van Cubitt Town op het Isle of Dogs in het Londense centrum het partituurboek van de musical Rose Marie. Met een dagelijkse boete voor het late terugbrengen van 10 pence zou de tot inkeer gekomen uitlener uiteindelijk meer dan 2.500 pond moeten betalen. Gelukkig voor Chadwick, nu 83, besliste de bibliotheek om de boete kwijt te schelden. Chadwick had de partituur al die jaren op haar piano liggen. (HC)

TIJDSCHRIFT

De Parelduiker 2009-3

Het is zoals zo vaak een traktatie om de nieuwe Parelduiker te lezen, met helder geschreven verhalen over Slauerhoff, Johnny van Doorn en Bernard Sijtsma, een zo goed als vergeten schrijver uit de vorige eeuw die ongenadig hard door de literaire kritiek werd gemangeld.

Nadat de met Gerard Reve bevriende Sijtsma in 1981 zijn Lieve Gerard had gepubliceerd, een bundel met brieven aan Reve, werd hij als persona non grata gekwalificeerd, omdat hij Reve als ‘kruiwagen’ zou hebben gebruikt om zelf ook enige bekendheid te verwerven. Sijtsma’s na de affaire geschreven verhaal Bij de meester over een bezoek aan Reve in Greonterp, staat in het tijdschrift. Je houdt je hart vast, maar echt dweperig wordt het eigenlijk nooit. Een eigen stem, met hier en daar zelfs een kritisch woord over het af en toe ‘hysterische, ademloze geraas’ van Reve in Huize Het Gras. Alhoewel Sijtsma naar eigen zeggen ‘te tuttig’ is om ‘hou nou eens vijf minuten je grote bek’ tegen de bewonderde schrijver te zeggen. (SK)

OP DE SITE

Strandpockets en Franse rellen

Wat is geschikte detective voor op het strand? Fictie bij de feiten: Franse rellen in de literatuur

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Sebastiaan Kort
    • Dirk Leyman