Neem Fukitol

Ik ken iemand van wie de psychotherapeut een postertje in zijn behandelkamer had hangen met de tekst: ‘Depressed? Overworked? Job sucks? Unappreciated? Family problems? Money worries? Well here is a pill for you!’ Eronder een afbeelding van een grote wit met blauwe pil met het opschrift FUKITOL®. ‘When life just blows...’, stond helemaal onderaan, ‘FUKITOL®!’ (Het plaatje staat ook op internet, bijvoorbeeld op www.fukitol.com. Daar is ook een filmpje te zien van een stand-uppende Robin Williams die zegt te verlangen naar een medicijn dat alle problemen oplost, en dat fuck it all heet.)

De vriend in kwestie vertelde me dat hij er veel aan gehad had om wekelijks bij zijn therapeut naar dit postertje te zitten kijken. En dat is niet zo gek natuurlijk. Volkomen gestoord kun je ervan worden, om maar krampachtig de controle over je leven te willen houden, en alles, álles goed te willen regelen. En dat terwijl de consensus in de wetenschappelijke psychologie toch steeds meer lijkt te zijn dat de vrije wil niet bestaat. Zei Oscar Wilde al niet: „Life is too important to be taken seriously”? Zei Jules Deelder al niet: „Begint eer ge bezint”? Nou dan. Geef de controle uit handen. Religieuze mensen zijn niet voor niets gelukkiger, die hebben Iemand om de verantwoordelijkheid aan toe te schrijven (of Iets, als het ietsisten zijn). Delegeer nou eens. En denk niet zoveel over jezelf na. Vergeet ook dat hele gedoe met gelukkig moeten worden. De paradox is namelijk: als je gelukkig wilt worden, dan ben je het niet. Dus ga nou gewoon maar eens leven.

Ellen de Bruin

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next.