Muziek Selectie

Stiftfestival in Oldenzaal

Van 16 tot en met 22 augustus 2009 vindt in Oldenzaal en Weerselo de vijfde editie plaats van het Stift International Music Festival. Het festival, een combinatie van klassieke concerten door musici van wereldfaam en masterclasses voor gevorderde conservatorium studenten uit binnen en buitenland, is een uitstekende gelegenheid kennis te maken met gevestigde namen en beloftes voor de toekomst. Een keur aan musici zijn door mede-oprichter en artistiek leider Daniel Rowland – primarius van het Brodsky Quartet – naar Twente gehaald. Tijdens dagelijkse concerten zullen Rowland en medemusici concerten geven in de Weerselose Stiftkerk e.o.. De komst van meesterviolist Ivry Gitlis, die er zijn 87ste verjaardag viert, is bijzonder. Tijdens het festival soleert Gitlis met het Stift Festival Camerata, speelt kamermuziek en geeft Masterclasses. Een documentaire over zijn leven, gemaakt door de Avro, gaat op het festival in première. www.stiftfestival.com / www.danielrowland.com

Weststellingwerf

Opera Nijetrijne produceert jaarlijks een in Nederland nooit eerder uitgevoerde 18de-eeuwse komische opera in de openlucht. Dit jaar wordt Domenico Cimarosa’s De Parijse Schilder (Il Pittore Parigino) gespeeld, en gezongen in hedendaags Nederlands aan de oever van het riviertje De Scheene in natuurgebied De Rottige Meenthe, op de rand van Friesland en Overijssel. Inl www.operanijetrijne.nl Vlak in de buurt is Art in Nature te zien, als onderdeel van de 2de ScheeneKunstroute (15-30 aug). De kunstroute biedt een samenspel van beeldende kunst, vertelkunst, dicht- en zangkunst. Inl www.kunstenschrijfhuis.nl

Spanga

Opera Spanga voert dit jaar Elektra op van Richard Strauss. De brand van Elektra’s haat loopt als een lange woedende lont de weilanden in en de horizon voorbij. 15, 18, 20, 22, 24, 26 aug. Spanga- hoekweg 47. Aanvang 20u30. Kaarten €45. Res 0561 47 54 72 en kaartverkoop@operaspanga.nl

Koopavond

Ooit was de donderdagavond in het Leidse LVC een dansavond waar werden de meest bizarre stijlen door elkaar gedraaid, onder andere door het duo Wipneus en Pim. In de loop der jaren kwam de klad in de donderdag, maar nu wil het veertigjarige poppodium die avond weer tot een dans-succes maken. Een keur aan diskjockeys uit Leiden, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zal de komende tijd op donderdagavond aantreden voor een mix van oude en nieuwe danshits. 20 aug, 22u, LVC, Leiden. Inl: www.lvc.nl

Heather Nova

Singer/songwriter met feeërieke stem uit Bermuda brengt sinds haar debuutalbum Oyster (1994) al dertien jaar lang melodieuze popliedjes en staat maandag in het Amsterdamse Paradiso. 17 aug, 20u30, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Rauw

Diskjockey Joost van Bellen brengt zijn ‘Rauw’ feestavond deze keer in het Utrechtse Tivoli. Hij neemt dj/producer Tommie Sunshine mee en Nobody Beats The Drum, het energieke elektrotrio dat eerder indruk maakte met een scheurende mix van rock en elektro en dat in Utrecht een thuiswedstrijd speelt. 15 aug, 23u, Tivoli, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl

Gomez

Band brak eind jaren negentig door, met debuutalbum Bring it on en bracht onlangs hun zesde album uit, A new tide. Alternatieve folkrock en blues roepen herinneringen op aan Fountains of Wayne en Captain Beefheart. Eerder speelde de groep in het voorprogramma van Pearl Jam. 14 aug., 20u30, Doornroosje, Nijmegen. Inl: www.doornroosje.nl