Kopstuk regime in Soedan uit zijn post ontheven

Het invloedrijke hoofd van de Soedanese veiligheidsdienst is gisteren van zijn post ontheven. Salah Gosh speelde een hoofdrol in de oorlog in Darfur en onderhield nauwe relaties met westerse inlichtingendiensten over internationaal terrorisme. Het Soedanese persbureau Suna gaf gisteren geen rede voor het ontslag van Gosh, die tot adviseur van president Bashir werd benoemd, een veel minder belangrijke post. Hij wordt opgevolgd door zijn naaste medewerker generaal Mohamed Atta al-Mawla.

Gosh was hoofd van de nationale veiligheids- en inlichtingendiensten, een sleutelpost in het Soedanese regime. Hij vervulde deze functie sinds midden jaren negentig, de periode waarin de Soedanese machthebbers een sterke moslimfundamentalistisch politiek volgden en talrijke buitenlandse strijders voor de heilige oorlog zich in Khartoum ophielden, zoals Osama bin Laden.

Salah Gosh was de op twee na hoogste militair betrokken bij de campagne van de verschroeide aarde tegen rebellen en vermeende aanhangers in de westelijke regio Darfur in 2004 en 2005. President Bashir werd wegens deze campagne aangeklaagd door het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag en de naam van Gosh verscheen in dit verband op een lijst van verdachten van het Amerikaanse Congres en van de Verenigde Naties.

Gosh had één sterke troef: hij had informatie over internationale terroristen die het Westen zocht. Na 2000 ontdeed de regering in Soedan zich van haar fundamentalistische ideologie, en na de aanslagen van 11 september ging ze uit vrees voor Amerikaanse wraak met Washington samenwerken in de bestrijding van terreur. Zelfs tijdens de grootste ruzies tussen Soedan en de VS over Darfur bleef Gosh een geziene gast in Parijs, Londen en Washington. Gosh veroordeelde in krachtige termen de ICC-aanklacht tegen Bashir maar wierp zich ook op als diens eventuele opvolger.