Kneuterige puurheid

cd rockabilly * * *

Kitty, Daisy & Lewis: Kitty, Daisy & Lewis (PIAS)

Geen van drieën is ouder dan twintig, maar het broer- en zussentrio Kitty, Daisy & Lewis maakt muziek die minstens veertig jaar terug voert in de tijd. Swing, rockabilly, country en hawaïmuziek zijn de authentieke stijlen waarin de Londense familie Durham zich bekwaamt, aan de hand van een platenverzameling. Precies veertig jaar na Woodstock is het grappig om te horen hoe het drietal er in slaagt om het daar vertolkte ‘Going up the country’ nog ouderwetser te laten klinken dan het origineel van Canned Heat. Met banjo, ukelele, steelgitaar en harmonica streven Kitty, Daisy & Lewis een huiskamersound na waarbij de Sun-sessies van Elvis Presley een staaltje van hypermoderne opnametechniek lijken. In al hun kneuterige puurheid maken ze aanstekelijke dansmuziek, die niet al te serieus hoeft te worden genomen wanneer 16-jarige Kitty zich met niet helemaal gelukt Amerikaans accent waagt aan de bluesklassieker ‘I got my mojo working’, of wanneer ze een dappere poging doen om de tropische jengelmuziek van ‘Swinging Hawaii’ weer hip te maken. Petticoats en brillcream mee naar Lowlands, waar deze leuke cd in première gaat.

JAN VOLLAARD