Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kinderen Selectie

Valkenburg (Z-H)

Het Nationaal Smalspoormuseum heeft een nieuwe aanwinst: een oude goederenwagon, die als schuurtje werd gebruikt. Vroeger, wanneer stoomtrambedrijven ophielden te bestaan, eindigden veel goederenwagens als schuur, stal of keet. Op deze manier is een aantal van dit smalspoormaterieel niet gesloopt, maar bewaard gebleven. Wie de aanwinst wil zien, kan naar een van de loodsen van het buitenmuseum. Op zaterdag en zondag is het open van 10u30 tot 17u. En dan kan een ritje worden gemaakt in de Stoomtrein Valkenburgse Meer. In de zomervakantie zijn er extra openingsdagen op dinsdag en donderdag van 12u30 tot 16u. Stoomtrein Valkenburgse Meer ligt vlak langs de A 44 tussen Wassenaar en Leiden-Zuid en is te bereiken via afslag 8 of 9 en de borden Valkenburgse Meer te volgen. Inl 071-57 24275 of www.smalspoormuseum.nl

Amstelveen

Zondag 16 augustus kunnen kinderen van 14u tot 16u als ontdekkingsreizigers het Amsterdamse Bos in. Om in de jungle te overleven moet ze een aantal dingen leren. Bijvoorbeeld over op boomstammen balanceren, een hut bouwen, diertjes zoeken onder boomschors en katapult schieten. Start bij het bezoekerscentrum, Bosbaanweg 5. Aanmelden via 020-5456100, tussen 12u en 17u. Inl www.amsterdamsebos.nl

Rotterdam

Wat ze later willen worden als ze groot zijn, is voor veel kinderen een moeilijke vraag. Maar anderen weten het al jong: juf, piloot, zanger, kok, dierenarts, dj of model. Maar hoe word je juf? En wat moet je kunnen om een vliegtuig te besturen? In de kindergalerie van Villa Zebra is t/m 23 augustus de expositie Stoere Beroepen te zien met een groot deel van de foto’s uit het boek Stoere Beroepen. Bij de tentoonstelling kunnen kinderen ook een doeopdracht uitvoeren. T/m 6 september is er De Bouwplaats voor kinderen van 4 t/m 12 jaar die deze zomer actief aan de slag willen. Eerst is er een filmpje waarin een architect laat zien hoe hij werkt en daarna gaan kinderen in een bouwhesje aan de slag in een bouwhoek. Ouders of begeleiders mogen ook mee bouwen met materialen als houten blokken, touwen of satéprikkers met elastiekjes. Maken ze een gigantische toren of een nieuwe stadsbrug over de Maas? Of houden ze het toch liever bij het maken een geheime boomhut? Ook is er een speciale bouwhoek gemaakt van huis- tuin- en keukenmaterialen. In de bouwhoek staat ook Keepvogel, een doodgewone superheld. Hij bouwde in zijn prentenboek, gemaakt door Wouter van Reek, een enorme kijktoren. Kinderen worden uitgedaagd om net zo’n grote toren te maken als Keepvogel. Alle dagen t/m 6 sept van 12-17u in Villa Zebra, Stieltjesstraat 2. Inl www.villazebra.nl

Venlo

Kunstenaar Edmond (‘Mon’) Bellefroid ontwerpt prachtige serviezen. Deze zomer heeft hij zijn atelier in het Limburgs Museum. Kinderen kunnen zijn atelier bezoeken, leren hoe hij ontwerpt en dan zelf aan de slag als porseleinschilder. Het beschilderde serviesstuk mag na afloop mee naar huis genomen worden. Voor kinderen vanaf 4 jaar t/m 6 sept, elke dinsdag t/m zondag, vrije inloop tussen 13-16u (de workshop duurt plm 45 minuten). Ook kunnen kinderen met Annedore mee op ontdekkingsreis door het museum om alles te weten te komen over de prehistorie, Romeinen en ridders. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Op 12, 19 en 26 aug om 14u30. En er is een Piekespeurtocht, waarbij het nest van de museumvogel teruggevonden moet worden. Keulsepoort 5. Open: di-zo 11-17u. Inl www.limburgsmuseum.nl