Je houdt je hart vast, maar dweperig wordt het niet

De Parelduiker 2009-3 Uitgeverij Bas Lubberhuizen, € 9,50 * * *

Het is zoals zo vaak een traktatie om de nieuwe De Parelduiker te lezen, met helder geschreven verhalen over J.J. Slauerhoff, Johnny van Doorn en Bernard Sijtsma, een zo goed als vergeten schrijver uit de vorige eeuw die ongenadig hard door de literaire kritiek werd gemangeld.

Nadat de met Gerard Reve bevriende Bernard Sijtsma in 1981 zijn Lieve Gerard had gepubliceerd, een bundel met brieven aan Reve, werd hij als persona non grata gekwalificeerd, omdat hij Reve als ‘kruiwagen’ zou hebben gebruikt om zelf ook enige bekendheid te verwerven. Sijtsma’s verhaal Bij de meester, dat hij na de affaire schreef, over een bezoek aan Reve in Greonterp, staat in de laatste De Parelduiker. Je houdt je hart vast, maar echt dweperig wordt het eigenlijk nooit. Een eigen stem, met hier en daar zelfs een kritisch woord over het af en toe ‘hysterische, ademloze geraas’ van Reve in Huize Het Gras. Hoewel Sijtsma naar eigen zeggen ‘te tuttig’ is om ‘hou nou eens vijf minuten je grote bek’ tegen de bewonderde schrijver te zeggen.

Sebastiaan Kort