ING kan zichzelf beter opsplitsen

De radicale hervormingen van de financiële sector na de kredietcrisis loopt niet geheel volgens plan. Zoals het nu gaat, is het meer een evolutie dan een revolutie. Ook bij bank-verzekeraar ING gaat het moeizaam. Maar het is nog niet te laat voor ING om een grote stap voorwaarts te zetten.

ING volgt de crisis tot nu toe volgens het boekje: laat de overheid een injectie doen, zet je slechte leningen in een apart vehikel, vervang je topman, stoot onderdelen af, verklein je balans, voer bezuinigingen door en passeer het dividend.

De maatregel zijn tot nu toe geen groot succes. Onderdelen afstoten gaat moeizaam. Het aantal beleggingen dat het stempel risicovol draagt, neemt sneller toe dan het eigen vermogen. De winst in het tweede kwartaal lag fors onder de verwachting van analisten.

ING heeft zes divisies teruggebracht tot twee: de bankdivisie en de verzekeringen, met ieder een eigen management en een eigen balans.

Maar de terugkeer naar de basis is nog niet ver genoeg doorgevoerd bij ING. Bestuursvoorzitter Jan Hommen zei, enigszins cryptisch, dat „aanvullende strategische opties” op dit moment besproken worden.

Hij ging hier niet verder op in, ondanks aandringen. Maar er zijn nauwelijks nog opties over. Eentje, en misschien wel de beste, is om de bank en de verzekeraar in twee volledig gescheiden bedrijven op te knippen.

Dat zou beteken dat ING definitief afstand doet van het ooit zo populaire model van de bank-verzekeraar. Het idee van het combineren van deze twee activiteiten om zo te kunnen profiteren van kruisverkoop en efficiënter beheer van kapitaal was een decennium geleden zeer populair. Maar ook dit financiële model lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Citigroup en Credit Suisse namen er al voor de crisis afstand van, Allianz en Fortis daarna.

Banken op zoek naar kapitaal kunnen dit niet uit hun verzekeringsactiviteiten opdiepen, terwijl niet rendabele investeringen de pijn alleen maar vergroten in moeilijke tijden. Bij ING zorgt de complexiteit van het geheel voor waarderingsproblemen. Dit werd woensdag duidelijk. De koers daalde eerst 15 procent, toen beleggers reageerden op de eerste cijfers. Maar de koers krabbelde op en sloot 2,4 procent hoger, nadat het bestuur tot in de details uitleg had gegeven over de cijfers.

Er is wellicht nog een andere overweging voor Hommen. De Europese Commissie moet nog steeds de 10 miljard euro aan staatssteun goedkeueren. ING kan misschien niet duidelijk aantonen dat het genoeg heeft gereorganiseerd om de steun te verdienen. Als ING zelf niet besluit de grote sprong te wagen, wordt de bank-verzekeraar daar misschien toe gedwongen door Brussel.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb