Informele pop van Interpol-zanger

cd pop Julian Plenti: Julian Plenti is… skyscraper * * *

cd pop

Julian Plenti:Julian Plenti is… skyscraper * * *

Julian Plenti is het pseudoniem van Paul Banks, de zanger, gitarist en testschrijver van de Amerikaanse band Interpol. Wordt zijn statige, sombere zang bij die band vaak vergeleken met Ian Curtis van Joy Division, op zijn solodebuut Julian Plenti is… skyscraper wil Paul Banks laten horen dat hij ook ongecompliceerde popmuziek kan maken. Het door hemzelf geproduceerde album klinkt alsof het met goedkope apparatuur in een huiskamerstudio is gemaakt, maar komt wel degelijk uit dure studio’s als Electric Lady in New York.

Vergeleken bij Interpol klinkt het allemaal veel informeler, in liedjes die soms folkachtig klinken en dan weer lekker rommelig mogen rocken. Er zijn leuke nummers in overvloed, met het bombastische Games for days als meest Interpol-achtige en het met cello verluchtigde On the esplanade het verst verwijderd van de stadse hoekigheid van Plenti’s reguliere band. De cd is zodoende een welkom tussendoortje, al gaat Julian Plenti is ... skyscraper te veel verschillende kanten op om een coherent geheel op te leveren.

    • Jan Vollaard