Hij viel als een baksteen uit de wolken

Inwoners van het Schotse plaatsje Lockerbie staan bij één van de vier neergekomen motoren van PanAm-vlucht 103. De foto is genomen op 22 december 1988, een dag nadat de Boeing 747 in de lucht explodeerde en neerstortte in Lockerbie. In totaal kwamen 270 mensen om het leven. In 2001 kreeg Abdelbasset Ali al-Megrahi, een Libische veiligheidsagent, levenslang voor het plaatsen van een bom in het bagageruim. Megrahi wordt misschien eerder vrijgelaten omdat hij lijdt aan prostaatkanker.

Toenmalig NRC-correspondent Hieke Jippes reisde na de ramp onmiddellijk af naar Lockerbie. „Hij viel als een baksteen uit de wolken naar beneden,” vertelde een inwoner over het vliegtuig. „Er was een luide knal en een geluid als van een aardbeving.”

De politie liet niemand tot de rampplek toe, maar televisiecamera’s registreerden hoe mensen in hun tuinen splinters ongedefinieerd materiaal uit de borders trokken of een kledingstuk op het gras bestudeerden.

PanAm-vlucht 103 was vanuit Frankfurt op weg naar New York en had net een tussenstop gemaakt in Londen toen het om zeven uur ’s avonds van de radar verdween.

Lees meer op pagina 8.