Hij viel als een baksteen uit de wolken

(Foto Roy Letkey /AFP) (FILES) A file photo taken on December 22, 1988, shows local Lockerbie resident Robert Love (R) looking at one of the four engines of the ill fated Pan Am 747 Jumbo jet that exploded and crashed en route to New-York with 259 passengers on board. Families of victims of the Lockerbie disaster reacted with a mixture of anger and compassion Thursday August 13, 2009, to reports that the convicted bomber would be freed from a British jail next week as he is dying. Former Libyan agent Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi will return to his homeland in time for Ramadan once approved by Scottish Justice Secretary Kenny MacAskill, the BBC and Sky News television said, without quoting sources. But the Scottish government would not confirm the report, saying only it would likely decided before the end of August on whether to free the prostate cancer sufferer on compassionate grounds for transfer to a jail in Libya. AFP PHOTO/ROY LETKEY/FILES AFP

Inwoners van het Schotse plaatsje Lockerbie staan bij één van de vier neergekomen motoren van PanAm-vlucht 103. De foto is genomen op 22 december 1988, een dag nadat de Boeing 747 in de lucht explodeerde en neerstortte in Lockerbie. In totaal kwamen 270 mensen om het leven. In 2001 kreeg Abdelbasset Ali al-Megrahi, een Libische veiligheidsagent, levenslang voor het plaatsen van een bom in het bagageruim. Megrahi wordt misschien eerder vrijgelaten omdat hij lijdt aan prostaatkanker.

Toenmalig NRC-correspondent Hieke Jippes reisde na de ramp onmiddellijk af naar Lockerbie. „Hij viel als een baksteen uit de wolken naar beneden,” vertelde een inwoner over het vliegtuig. „Er was een luide knal en een geluid als van een aardbeving.”

De politie liet niemand tot de rampplek toe, maar televisiecamera’s registreerden hoe mensen in hun tuinen splinters ongedefinieerd materiaal uit de borders trokken of een kledingstuk op het gras bestudeerden.

PanAm-vlucht 103 was vanuit Frankfurt op weg naar New York en had net een tussenstop gemaakt in Londen toen het om zeven uur ’s avonds van de radar verdween.

Lees meer op pagina 8.