Golf en rugby zijn de uitverkoren sporten

Golf en rugby zijn genomineerd als olympische sport na een merkwaardige stemming.

Ten koste van honkbal, softbal, karate en squash.

Rollen er op de Spelen van 2016 golf- en rugbyballen? (Fotobewerking NRC)

Rugby en golf hebben een grote kans vanaf 2016 te worden toegelaten tot de Olympische Spelen. Het dagelijks bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) koos gisteren die twee uit zeven kandidaatsporten. De toelating is pas definitief als de 106 IOC-leden tijdens de jaarlijkse sessie, begin oktober in Kopenhagen, in meerderheid akkoord gaan. De sporten die afvielen zijn honkbal, softbal, karate, squash en skeeleren.

De verkiezing in het uit vijftien leden bestaande bestuur kende een merkwaardig verloop. In de eerste ronde stemde maar één van de veertien leden – voorzitter Jacques Rogge onthield zich van stemming – op golf. Pas nadat rugby in de tweede stemronde met negen stemmen de vereiste meerderheid van acht had gehaald en niet meer meedeed, veranderde het beeld.

Golf streefde na drie extra ronden, waarbij de sport met de minste stemmen afviel, karate voorbij. De andere sporten deden niet echt mee; ze kregen per ronde hooguit twee stemmen. Ook softbal, dat in de voorbeschouwingen nog serieuze kansen was toegedicht.

De voorkeur van het IOC voor golf is omstreden, omdat die sport grote, klassieke kampioenschappen kent en er wordt betwijfeld of een olympische titel onder golfspelers voldoende status krijgt. Criticasters veronderstellen dat veel topgolfers de Spelen zullen mijden, een euvel dat het olympische tennistoernooi parten speelt. Een grandslamtitel staat daar hoger aangeschreven dan olympisch goud.

IOC-voorzitter Rogge vreest geen inflatie van een olympisch golftoernooi, omdat veel topspelers, Tiger Woods voorop, te kennen hebben gegeven graag aan de Spelen te willen meedoen. „Bovendien hebben basketbal en ijshockey aangetoond dat’s werelds beste spelers graag naar de Olympische Spelen komen.”

De toelating van golf en rugby – met de snelle sevens-variant in plaats van het traditionele spel met vijftien spelers – geldt voor zowel mannen als vrouwen. Bij rugby worden twaalf mannen- en vrouwenteams verdeeld over twee poules van zes. De beste twee spelen kruisfinales.

Bij golf spelen zestig mannen en zestig vrouwen ieder vier dagen 72 holes strokeplay; achttien holes per dag.

De eliminatie van vijf sporten was vooral pijnlijk voor karate en squash. Die twee ploegen werden in 2005 tijdens de Sessie in Singapore als olympische sport voorgedragen, maar behaalden destijds niet de vereiste tweederde meerderheid. Inmiddels is de stemprocedure veranderd en is voor toelating alleen een meerderheid noodzakelijk.

De kansen voor golf en rugby lijken om een andere reden groter. De verwachting is dat de IOC-leden sporten niet voor een tweede keer zullen afwijzen. De eventuele introductie van de twee sporten geldt pas per 2016, het jaar waarvoor de olympische stad nog moet worden gekozen. Dat gebeurt ook tijdens de Sessie in Kopenhagen. IOC-leden hebben de keus uit Tokio, Madrid, Chicago of Rio de Janeiro.

Naast de nominatie van golf en rugby besloot de board bij de eerstvolgende Spelen in Londen (2012) vrouwenboksen aan het programma toe te voegen. Daarvoor moet bij de mannen een gewichtsklasse wijken, want het IOC wenst niet meer dan het huidige aantal van 11.000 sporters toe te laten. Welke is onbekend, daarover beslist binnenkort de internationale boksfederatie AIBA. De vrouwen komen in Londen uit in drie gewichtsklassen: vlieggewicht (48-51 kg), lichtgewicht (56-60 kg) en middelgewicht (69-75 kg). In elke categorie is plaats voor twaalf vrouwen.

De board heeft gisteren tot meer programmawijzigingen besloten. Bij kanoën veranderen de sprintnummers. Alle afstanden over 500 meter worden ingekort tot 200 meter, in de hoop dat meer spektakel wordt geboden. Bij de vijfkamp wordt hardlopen gecombineerd met schieten, een vorm die is afgekeken van biatlon. Bij handbal vervallen de plaatsingswedstrijden vanaf de vijfde plaats.

Het verzoek van de internationale tennisfederatie ITF om gemengd dubbel aan het olympische programma toe te voegen, werd vooruitgeschoven naar de vergadering van december in Lausanne. Het IOC verlangt de toezegging dat alle topspelers uit het enkelspel bereid zijn een mixed dubbel te spelen.

De board heeft voor de sessie in Kopenhagen zes nieuwe IOC-leden voorgedragen. Dat zijn kroonprins Frederik van Denemarken, Richard Peterking (St. Lucia), Habu Ahmed Gumel (Nigeria), Habib Abdul Nabi Macki (Oman), Lydia Nsekera (Burundi) en Göran Petersson (Zweden).